Неділя, 19 Травень 2019 10 +   Підписка на оновлення RSS  Написати автору
11:31, 09 Травня 2019

Корисні властивості насіння кунжуту і показання до застосування смачного насіння


Така масляничная культура, як кунжут, має давню історію. Колишні її назви відомі нам по казках – пам’ятаєте “симсим” і “сезам”? Кунжутне насіння неймовірно корисне, хоча знають про це далеко не усе. Сьогодні вони застосовуються як в кулінарії, так і в косметології або медицині. Розберемося, чим корисне кунжутне сім’я, і як можна його приймати.

Зміст

  • Склад кунжутного сім’я
  • Види і особливості вибору
  • Корисні властивості насіння кунжуту
  • Користь насіння кунжуту для жінок
  • Користь кунжуту для схуднення
  • Протипоказання до застосування кунжутного сім’я
  • Як приймати кунжутне сім’я
  • Про користь насіння кунжуту на відео

Склад кунжутного сім’я

Така рослина, як кунжут уперше було помічено в Південній Африці. Дещо пізніше почалося його культивування на Далекому Сході, середній Азії і Індії. До речі, за кордоном сфера застосування кунжуту набагато ширша, ніж у нас. У Росії його більшою мірою застосовують для приготування десертів : козинаков, халва, грильяжу і так далі, посипання здоби. Але не усі знають, наскільки велика користь цього непоказного насіння, а якби знали, то напевно застосовували б його значно ширше.

Користь кунжутного сім’я багато в чому пояснюється його багатим складом. Половина його – ця цінна кунжутна олія. Також міститься сезамін, який може запобігти численним захворюванням, у тому числі, значно понизити ризик онкології. Цей компонент зменшує холестерин в крові , так само як і бета-ситостерин, якого в кунжуті теж багато.

Є присутніми в складі вітаміни (А, Е, З, групи В), мінерали (кальцій, калій, залізо, магній, фосфор). Вони сприяють загальному оздоровленню організму, підвищують імунітет . Інші цінні речовини у складі кунжутного сім’я – лецитин і фітин, нормалізуючі мінеральний баланс . Також корисний фітостерин, який підвищує імунітет і значно знижує схильність застуді. Завдяки ньому ж в рази знижується ризик поразки атеросклерозом , а за наявності зайвої ваги компонент цей допомагає ефективніше з ним боротися.

Речовина тіамін в складі нормалізує метаболізм, покращує роботу центральної нервової системи . Вітамін РР нормалізує травлення і благотворно впливає на роботу кожного органу шлунково-кишкового тракту. 100 грам насіння кунжуту містить 560-570 ккал.

Види і особливості вибору

Треба знати, що кунжут буває чорним і білим. Останній також включає жовте, бежеве, золотисте, коричневе насіння. Вони відрізняються між собою за наступними характеристиками:

  • Смак . Чорний кунжут більше гіркуватий, і краще застосовувати його для готування рису, салатів, овочів. Біле ж насіння більше поєднується із здобою і солодощами.
  • Аромат . У темних сортів він більше виражений, у світлих – м’якше.
  • Склад . Чорне насіння містить більшу кількість лигнанов і фетостераполов, антиоксидантів, вітамінів А і В. У свою чергу у білих більше вітаміну С, Е і Е, білку і жиру.
Ще:  Зимові зігріваючі напої без шкоди для фігури

Китайські фахівці вважають чорний кунжут кориснішим завдяки нутрієнтам в складі. Вони допомагають боротися з дефіцитом певних речовин в організмі, спровокованих стресами або віковими змінами. Також насіння чорного кунжуту більше цінується індійською наукою аюрведою.

Якщо ж говорити в цілому, то білий і чорний кунжут приблизно дорівнюють корисним властивостям. Тому при виборі враховуйте, для якого блюда ви плануєте застосовувати насіння або дефіцит яких компонентів в організмі хочете заповнити.

Вибираючи насіння, звертайте увагу, щоб вони були сухими і вільно розсипалися по упаковці. Краще купувати їх на розважування або хоч би в прозорих мішечках. Якщо кунжут має гіркий смак, це говорить про його погану якість або про зіпсованість, і краще купити насіння кунжуту у іншому місці.

Корисні властивості насіння кунжуту

При споживанні користь насіння кунжуту полягає в наступному:

  • Відновлення необхідного вмісту мінеральних речовин завдяки фітину.
  • Очищення організму від шлаків і токсинів за рахунок послаблюючої дії.
  • Нормалізація метаболізму і зниження вірогідності ожиріння за рахунок бетаситостерина.
  • Заповнення в організмі нестачі кальцію (100 грам продукту містить близько 1475 мгр цієї речовини).
  • Нормалізація роботи травної системи (завдяки вітаміну РР і іншим речовинам).
  • Нормалізація кров’яного тиску.
  • Розсип жирових бляшок на стінках вен і капілярів за допомогою речовини фітостерину. Ці бляшки можуть призводити до утворення тромбів і закупорки посудин, розвитку атеросклерозу.
  • Зменшення вірогідності остеопорозу і зниження ризику хвороб суглобів унаслідок великої кількості кальцію.
  • Поліпшення роботи нервової системи за рахунок тіаміну.
  • Речовина рибофлавін благотворно впливає на роботу нервової системи.

Корисні властивості сирого кунжутного сім’я дозволяють застосовувати їх для лікування і профілактики запалення легенів, гіпертонії, хвороб нирок, печінки, підшлункової і щитовидної залози. Також вони дозволяють понизити вірогідність онкологічних захворювань, прискорити прилив крові до органів малого тазу.

У традиційній медицині популярна олія, вичавлена з насіння кунжуту. Його застосовують для лікування різних хвороб шкіри. Воно додається в мазі і емульсії, застосовується для пластирів.

Якщо перемішати сім’я кунжуту з льняним або маковим насінням, то отримаємо сильний афродизіак, який впливатиме як на чоловіків, так і на жінок.

Ще:  Користь казеїну для схуднення

Сезамін у складі насіння відноситься до линганам – антиоксидантам, що допомагають боротися з шлаками і різними канцерогенами. Це унікальний компонент, який міститься тільки в кунжуті. Цей антиоксидант уповільнює процеси старіння, допомагає протистояти раковим клітинам, тому його часто включають до складу фармакологічних препаратів.

Кунжут популярний і серед спортсменів. Пояснюється це високим вмістом білку (20%), що прекрасно засвоюється і дозволяє нарощувати м’язову масу. Цей білок відноситься до рослинних, відповідно, він не вимиває з крові кальцій і інші важливі мінерали.

Користь насіння кунжуту для жінок

Особливо велика користь кунжуту для жінок. Він допомагає понизити ризик мастопатії, регулює і вирівнює гормональний фон.

Крім того, кунжут можна сміливо використати в косметологічних цілях. Для цього ідеально підходить кунжутна олія. Воно допомагає зробити шкіру більше свіжій і пружною, знімає роздратування, усуває дрібні зморшки, запобігає негативному впливу ультрафіолетових променів. Цей же засіб ідеальний для зволоження волосся.

Користь кунжуту для схуднення

Незважаючи на високу калорійність, кунжутне сім’я активно застосовується для схуднення. Лигнаны в його складі допомагають підвищити активність деяких печінкових ферментів, відповідальних за розщеплювання жирних кислот. Тому порошок насіння кунжуту досить часто додається у БАДи для схуднення і добавки для бодибилдеров. Але вживати їх зовсім не обов’язково – максимум користі можна отримати і просто споживаючи насіння.

Інша якість кунжуту, що допомагає знижувати вагу, полягає в контролі апетиту і запобіганні переїданню. Також він зменшує тягу до солодкого і іншим вредностям, чудово насичує, прискорює обмінні процеси і нормалізує рівень цукру в крові. Усе це украй благотворно впливає на фігуру.

Як ми можемо бачити, користь і шкода кунжутного сім’я непорівнянні – корисних властивостей значно більше. Проте, є деякі протипоказання, які треба враховувати.

Протипоказання до застосування кунжутного сім’я

Незважаючи на усю користь, кунжутне насіння може завдати шкоди. Можливо це в наступних випадках:

  • При алергії, яка супроводжується нападами кашлю і іншими негативними проявами (висип, почервоніння на шкірі).
  • Не рекомендується давати кунжут дітям у віці 1-5 років , оскільки організм їх доки ще не здатний повністю засвоювати і розщеплювати жири.
  • Олія кунжуту схильна знижувати тиск, що добре для гіпертоніків, але погано для гіпотоніків .
  • Не рекомендується вживати насіння вагітним в третьому триместрі, оскільки висока концентрація кальцію і інших речовин може спровокувати передчасні пологи.
Ще:  Гоблет присідання їх користь і особливості техніки виконання

Також до протипоказань лікування із застосуванням кунжутного сім’я зазвичай відносять високу здатність згущуватися крові (норму, що перевищує), тромбози в посудинах, сечокам’яну хворобу.

Як приймати кунжутне сім’я

Насіння кунжуту – це, швидше, не ліки, а корисний продукт харчування, тому чітких правил відносно його вживання немає. Ви можете включати його в раціон так, як хочете. Їх можна використати для приготування різних блюд : десертів, смузи, коктейлів, здоби, салатів, овочів, круп і так далі.

Щоб отримати від кунжуту максимум корисних властивостей, треба підготувати його до подальшого застосування. Можна використати один з наступних способів :

  • Замочити на пару годин, а після готувати відповідно до вибраного рецепту.
  • Розігріти за допомогою обжарювання, але не смажити, інакше усі корисні речовини пропадуть. Як це правильно робити, описано нижче.
  • Дробити або молоти, якщо треба додати його у блюдо для подання.

Іноді показано застосовувати кунжутне сім’я в сирому вигляді , наприклад, якщо треба посипати їм салат або викласти на випічку. Щоб зберегти усі цінні властивості, намагайтеся додавати себе вже ближче до завершення процесу приготування.

Якщо насіння купується сирим, то часто їх обсмажують на сковороді (сухий) . Обжарювання не повинне тривати більше декількох хвилин, і впродовж цього часу треба регулярно перемішувати насіння. У результаті вони повинні набути приємного аромату і стати темніше. Проте врахуйте, що якщо насіння стало зовсім темним і набуло неприємного запаху, то ви їх спалили. Вживати їх не можна, оскільки з корисного продукту вони перетворилися на украй шкідливий.

Зручний спосіб вживання насіння – це приготована на їх основі паста, звана тахини. Вона вважається кориснішою альтернативою популярній арахісовій олії і багатьом іншим пастам на основі горіхів. А на основі тієї ж тахини готується багато інших цікавих блюд. Також цю пасту можна купити в готовому виді – вона може замінити безпосередньо насіння.

Кунжутне сім’я – продукт, що має величезну кількість корисних властивостей. Воно знайшло широке застосування і в кулінарії, і в медицині. Насіння входить в масу цікавих рецептів, і, застосовуючи його для приготування тих або інших блюд, ви отримаєте не лише цікавий смак, але і чималу користь для власного здоров’я.

Про користь насіння кунжуту на відео


© 2019 Фітнес / Кроссфіт / Схуднення
При повному або частковому відтворенні інформації заборонено.