Зв'язатися з автором

Роль клітковини для здоров’я організму


Зазвичай правилам здорового харчування максимальну увагу приділяють спортсмени, якість раціону яких безпосередньо пов’язана з професійними досягненнями. Немало прибічників здорового харчування серед тих, хто мають проблеми із здоров’ям і за допомогою збалансованого раціону прагнуть зняти зайве навантаження зі свого і так нездорового організму. Проте принципи здорового харчування повинні ставати відправляючою точкою абсолютно для усіх людей, щоб збалансувати свій раціон, наситити його дійсно потрібними і важливими для здоров’я речовинами і тим самим запобігти передчасний знос організму. Для усіх охочих вступити в маси правильно живлячих людей першим найважливішим терміном стане клітковина. Що це таке? Для чого потрібна клітковина організму? У яких продуктах вона міститься?

клітковина в продуктах

Зміст статті

  • Що таке клітковина?
    • Корисність клітковини
  • Харчові волокна-що це?
    • Клітковина для очищення кишковика
    • Чим може бути шкідлива клітковина?
    • Продукти, що містять клітковину
      • Продукти
      • Зміст клітковини, г

Що таке клітковина?

Клітковина-це складні вуглеводи, якими представлені порожнисті волокна клітинних стінок майже усіх рослин. Це нерозчинний, проте полісахарид, що сильно набрякає у воді, розщеплювання якого відбувається тільки в товстому кишковику.

  Як живитися, щоб набрати масу


Унікальність клітковини полягає в її здатності збільшуватися в розмірі і не перетравлюватися під дією харчових ферментів, що виробляються в шлунку і тонкому кишковику. Набрякла рослинна маса, проходячи по усьому шлунково-кишковому тракту, очищає його стінки від неперетравлених залишків їжі, стимулює перистальтику кишковика. Звільнений від шлаків організм з чистими ворсинками кишковика швидше розщеплює і засвоює продукти харчування, максимально всмоктуючи з них вітаміни і мінерали. Клітковина особливо корисна для охочих схуднути, адже вона некалорійна, а завдяки своїй властивості, що набрякає, швидко насичує організм, запобігаючи відчуттю голоду.

Корисність клітковини

Чим корисна клітковина для здоров’я людини? Вона:

  • Очищає ШКТ від шлаків, регулює травлення.
  • Є живленням для корисної кишкової мікрофлори.
  • Забезпечує безперебійну роботу кишковика, а також синтез деяких вітамінів і ферментів, що відбуваються в нім.
  • Запобігає появі відчуття голоду, обмежує від переїдання.
  • Знижує рівень холестерину, очищаючи посудини і подовжуючи термін їх бездоганної служби.
  • Зв’язує канцерогенні речовини, обмежуючи їх руйнівну діяльність в організмі.
  • В результаті повного розпаду клітковини утворюється глюкоза, що є своєрідним паливом енергетичної активності організму.
  Викиди з штангою


продукти, що містять клітковину

Харчові волокна-що це?

Часто поняття “клітковина” і “харчові волокна” ототожнюють, проте це невірно. Харчові волокна-це ті залишки продуктів харчування, переварювання яких не під силу шлунку і тонкому кишковику. Харчові волокна можуть бути водорозчинними і нерозчинними. Цінними хімічними сполуками групи нерозчинних харчових волокон є складні вуглеводи-полісахариди, якими представлена клітковина.

Оскільки клітковина є лише частиною поняття харчових волокон, то і вплив волокон на організм ширший за функції, що виконуються клітковиною. Харчові волокна:

  • стимулюють процес слиновиділення;
  • готують шлунок до вступу їжі;
  • регулюють травлення;
  • виводять з організму токсини, жовчні кислоти, іони важких металів.

Клітковина для очищення кишковика

Більшість функцій клітковини для здоров’я спрямована на очищення травної системи. Без достатнього надходження клітковини в організм, очищення кишковика відбувається малоефективно. Для профілактики запорів, забезпечення належної перистальтики і підтримки здоров’я флори кишковика необхідно споживати щоденний близько 30-35 г клітковини. Середньостатистичний житель Землі сьогодні в день з’їдає близько 15-20 г, що недостатньо для забезпечення здоров’я травної, серцево-судинної і імунної систем.

  Гиперэкстензии для зміцнення попереку


Чим може бути шкідлива клітковина?

Надмірне збільшення вживаної клітковини може привести до непрохідності кишковика і обезводнення організму. Щоб цього уникнути:

  • вводьте багаті клітковиною продукти в раціон поступово;
  • не перевищуйте рекомендовану норму;
  • більше пийте води, менше-кави, чаю, газованих і алкогольних напоїв.

Продукти, що містять клітковину

Клітковину містять усі продукти рослинного походження. Особливо її багато в м’якуші і шкірці овочів і фруктів, лушпинні зерна. Обов’язково треба збагатити раціон насінням і бобовими.

Продукти

Зміст клітковини, г

Зернові Клітковина (г) на склянку продукту
Гречка 17
Висівки 6
Бурий рис, вівсянка 4
Фрукти Клітковина (г) в одному середньому плоді
Авокадо 8
Папайя 5
Яблуко, ківі, банан 4
Овочі Клітковина (г) в одній порції (200 г)
Картопля 10
Шпинат 6
Брокколі, зелена квасоля 5
Гриби, листова капуста 4
Бобові Клітковина (г) на склянку продукту
Сочевиця 16
Квасоля, горох 14
Горіхи Клітковина (г) в одній порції (30 г)
Мигдаль 5
Фісташки, волоський горіх 3-4

Також можна придбати суху клітковину з висівок, вівсянки, пшениці, топінамбура в чистому вигляді або з додаванням шматочків фруктів. Вибір подібної продукції сьогодні величезний, а клітковина в ній зазвичай представлена у вигляді неочищених зерен. Вживання такого продукту стане відмінним сніданком, що насичує і корисним, або низькокалорійним перекушуванням.

  Дієта Лазара Ангелова


Вступ належної кількості клітковини забезпечує здоров’я організму зсередини. Проаналізуйте свій раціон, при необхідності вводите рекомендовані багаті клітковиною продукти. Будьте уважні до себе!


© 2019 ФІТНЕС / КРОССФІТ / СХУДНЕННЯ