Зв'язатися з автором

Перебільшена цінність знежирених продуктів


перебільшена цінність знежирених продуктів

Ще пару років назад знежирені продукти у більшості асоціювалися з чимось несмачним, а тепер вони міцно увійшли до нашого життя як альтернатива шкідливій жирній їжі.

Це не дивно, адже все більше людей почало замислюватися про своє здоров’я і красу. Статистика ожиріння і серцево-судинних захворювань по всьому світу лякає, а винять в цьому жирну їжу.

Виробник завжди йде на поводі у свого споживача, а тому відразу відгукнувся на тотальне прагнення схуднути-став випускати продукти з 0% жиру. Вони набирають все більшу популярність, але випадків ожиріння і хвороб серця менше не стає. Які ж тоді шкода і користь знежирених продуктів?

Міфи про низьку калорійність. Чи допомагають знежирені продукти схуднути?

Справа не у кількості жиру в раціоні, а у збалансованості живлення. Прорахувавши денну норму калорій, білків, жирів і вуглеводів і скоротивши їх на 10-15%, ви дійсно зможете схуднути. Якщо замінити усі жирні продукти знежиреними, то існує ризик порушити баланс цих елементів.

  Як правильно розрахувати БЖУ для отримання прекрасних результатів?


Шкода знежирених продуктів криється ще і в нас самих. Побачивши на упаковці принадний напис “0% жиру” або “низькокалорійний”, ми інстинктивно дозволяємо собі з’їсти більше, ніж зазвичай. Ілюзія безпеки примушує нас переїдати, а, отже, видужувати.

Навіть міцна воля не може врятувати від цього-калорійність цієї, здавалося б, дієтичної їжі на порядок вища, ніж звичайною. Це не випадково, підвищення енергетичної цінності готового продукту-це розплата за відсутність жиру. Як відомо, загальна кількість калорій, що поступають, в схудненні грає роль більше, ніж кількість нутрієнтів.

Шкода знежирених продуктів

Навіть якщо жир і приносить певну шкоду, знежирені продукти не стають корисніші, а частенько навіть навпаки. Річ у тому, що просто так знежирити що-небудь не можна, адже від цього міняються смакові якості і властивості продукту. Виробники використовують хитрощі, компенсуючи відсутність жиру іншими добавками, що представляють куди велику небезпеку для організму.

1)? Заміна жиру цукром і крохмалем

Жирну їжу організм сприймає як поживну, а, отже, смачну. Так само мозок реагує на прості вуглеводи, зокрема на цукор. Щоб повернути продукту смак, виробники вимушені додавати в знежирені продукти значно більше цукру, чим в незнежирені аналоги. Відповідно, на звання низькокалорійних вони претендувати не можуть і для дієтичного харчування не підходять.

  Дихання при гойданні пресу : як дихати правильно


З тією ж метою до складу вносять збільшену долю крохмалю, він робить їжу поживнішою і ситнішою. Цей вуглевод також збільшує загальну калорійність продукту. Чим більше крохмалю і цукру в знежиреному виробі, тим швидше після його з’їдення ви захочете їсти-такого дія продуктів з високим вмістом простих вуглеводів. Особливо уважними варто бути діабетикам, скачки цукру в крові їм ні до чого.

2)? Добавки-покращувачі

Одного цукру і крохмалю для поліпшення смаку мало, виробники прагнуть виграти в конкурентній боротьбі, роблячи продукт привабливішим для покупця за допомогою хімічних домішок.

Підсилювачі смаку, підсолоджувачі, ароматизатори, стабілізатори і багато інших добавок здатні надати навіть найпріснішій їжі багатий смак і аромат. Якісь з них відносно нешкідливі, а якісь є справжньою отрутою уповільненої дії.

3)? Транс-жиры

Ця щонайшкідливіша заміна звичайного жиру зустрічається в тих продуктах, повністю знежирити які не можна-маргарини, спреды. Жир штучно стабілізують, в ході чого він втрачає усі корисні властивості, а шкідливі навпаки збільшуються. Так, продукти зі змістом транс-жиров в рази перевершують свої жирні аналоги за змістом холестерину.

  5 кращих сирних десертів


Уважно читайте етикетки

Існує лише один спосіб уникати хитрощів виробників-навчитися читати етикетки і вибирати найкраще. Звичайно, йдеться не про “обкладинку”, де завжди зображені підкупливі зображення свіжих продуктів, що створюють ілюзію натуральності. Важливо уміти читати склад, розуміти усю написану дрібним шрифтом інформацію і аналізувати її.

Перше, з чого варто почати огляд етикетки знежиреного продукту-таблиця харчової цінності. За змістом жирів на 100 г можна судити про чесність продавця. Знежирений продукт не матиме більше 0,5 г, низький вміст жиру розпочинається з 1 г до 3 р. Продукти з маркіровкою “легені” повинні відрізнятися за змістом жиру від своїх аналогів не менше чим на чверть.

Услід треба подивитися на кількість вуглеводів і порівняти з аналогічним жирним продуктом. Якщо показники вуглеводів сильно різняться, то виробник не пожалів сахарози для компенсації збіднілого смаку. Про це ж говорить і цукор в складі, якщо він знаходиться на 2-3 місці.

Кожна держава встановлює, які харчові добавки відносити до заборонених, а які допускати до використання в харчовому виробництві. Вивчіть список небезпечних хімічних “Е”, запам’ятайте або запишіть його. Якщо ви бачите у складі багато незрозумілих добавок, краще перевірити його на присутність небезпечних підсилювачів смаку, загусників, барвників і іншого.

  Робимо красиве обличчя: щипковий масаж після Жаке


Корисні знежирені і маложирні продукти

Зрозуміло, не усі продукти з низьким або нульовим вмістом жиру шкідливі. Існує нежирна їжа, без якої неможливо представити ні звичайного, ні дієтичного раціону : м’ясо, птах, яєчні білки, деякі молочні продукти. Та шкода, що несе в собі знежирена їжа, не торкається вищеперелічених продуктів. Їх можна і навіть треба споживати, якщо ви не хочете видужувати.

Знежирені молочні і кисломолочні продукти і продукти зі знежиреного молока також не є небезпечними для фігури. У них, як правило, не додають цукрів, глюкози і хімії в якості компенсації відсутності жиру. Обережніше треба бути тільки з йогуртами, вибирати їх без добавок і з мінімальною кількістю жиру.

Style Підсумок

Користь знежирених продуктів дуже перебільшена, вони не допоможуть вам схуднути і не зроблять вас здоровіше, а навпаки можуть спровокувати набирання ваги і проблеми із здоров’ям. Ми не рекомендуємо захоплюватися промислово знежиреними продуктами, оскільки виробники використовують велику кількість добавок, цукру і солі, що не сумісно з життям в стилі фитнеса.

  Схуднення за допомогою содових ванн: користь, шкода, рецепти



© 2019 ФІТНЕС / КРОССФІТ / СХУДНЕННЯ