Зв'язатися з автором

У яких продуктах багато клітковини


Клітковина відноситься до речовин, які не розчиняються і не засвоюються організмом. За своєю суттю це баласт, який не має поживної цінності, проте без нього шлунково-кишковий тракт функціонує неправильно, через що виникає маса проблем із здоров’ям. Саме тому гастроентерологи і дієтологи рекомендують включати в раціон продукти багаті клітковиною.

Зміст

  • 1 Що таке клітковина і для чого вона потрібна
  • 2 Корисних властивості клітковини і її вплив на організм
  • 3 Основні види клітковини
  • 4 В яких продуктах міститься клітковина
  • 5 Денна норма клітковини : дефіцит і надлишок і їх наслідки

Що таке клітковина і для чого вона потрібна

денна норма клітковини

На початковому етапі кількість клітковини в день повинна складати близько 5-15 р. Якщо травна система функціонує нормально, добову дозу харчових волокон можна збільшувати на 5-7 г в день, поки денна доза не досягне рекомендованого значення.

Денна норма клітковини визначається індивідуально, але більшість дієтологів радять вживати не менше 35 г харчових волокон в добу. При цьому доля нерозчинних волокон має бути трохи нижча розчинних (співвідношення 2/3). Якщо до переходу на таке живлення харчових волокон в раціоні не хапало, підвищувати їх кількість варто поступово. В цьому випадку вдасться уникнути декількох проблем:

  • замку;
  • загострення хронічних захворювань ШКТ;
  • метеоризму;
  • обезводнення організму.
  Що робити, якщо вас турбує біль в колінах після тренування


На початковому етапі кількість клітковини в день повинна складати близько 5-15 р. Якщо травна система функціонує нормально, добову дозу харчових волокон можна збільшувати на 5-7 г в день, поки денна доза не досягне рекомендованого значення. При вживанні великої кількості харчових волокон організму знадобиться до 2,5 л води щоденно, адже клітковина вбирає багато рідини, і при її нестачі може виникати замок.

Недолік харчових волокон в раціоні призводить до дисбактеріозу і дисфункції кишковика, загальної інтоксикації і зниження імунітету, а іноді і до онкологічних захворювань. Надлишок клітковини в раціоні теж небезпечний. У разі додавання у блюда великої кількості волокон, особливо грубих нерозчинних, існує вірогідність виникнення запалення слизової оболонки шлунку і кишковика, хронічних запорів. Пам’ятайте, в усьому потрібна міра.


© 2019 ФІТНЕС / КРОССФІТ / СХУДНЕННЯ