Зв'язатися з автором

Як “залізо Fe” впливає на жіночий організм і тренування


Здоров’я людини безпосередньо пов’язане з вітамінами і мікроелементами, що отримуються з їжі. Залізо (Fe) відноситься до найважливіших мікроелементів, незважаючи на відносно невеликий зміст в людському організмі.

Основні симптоми железодефицита, що негативно впливають на тренування :

  • зниження витривалості і працездатності;
  • хронічна втома;
  • головні болі і запаморочення;
  • депресивний стан, який може виражатися у відсутності бажання займатися спортом;
  • підвищена травматичность;
  • часті захворювання застудою і інфекціями із-за зниження імунітету;
  • прискорене серцебиття, стенокардія;
  • задишка при мінімальній фізичній активності;
  • м’язова слабкість, іноді спазми і біль.

Відомі випадки, коли жінки короткочасно втрачали свідомість прямо в спортзалі, не справляючись із звичним для них навантаженням.

Проведена безліч досліджень, що доводять, що железодефицит значно знижує працездатність і витривалість. Одне з них полягало в тому, що дві групи по 8 жінок, займалися на велотренажере. Одна контрольна група мала нормальний рівень залоза, друга зниженим. Завдання полягало в тому, щоб крутити педалі як можна довше. Після закінчення експерименту, час одній і іншої групи зіставили і порівняли. Витривалість групи з нормальним рівнем заліза була на 14% вище.

  Енергетичні зони: програма від Дениз Остін з еластичною стрічкою


Залізо є ключовим елементом під час аеробних і будь-яких інших навантажень-воно допомагає насичувати усі тканини організму киснем. При його нестачі у людини настає кисневе голодування, яке знижує фізичну і мозкову активність.

Підтримка заліза в нормі

Жінкам, що займаються фитнесом, як нікому іншому треба знати, як підтримувати рівень заліза в межах норми.

Залізовмісними продуктами є червоне м’ясо (гемовое залізо) і овочі (негемовое залізо). У ході одного дослідження виявлені наступні результати-гемовое залізо засвоюється на 37%, негемовое на 5%.

Результати різних досліджень в цій області сильно коливаються, але сходяться в одному-залізо, що потрапляє в організм з м’яса, краще піддається засвоєнню.

Існують і інші чинники, що впливають на засвоєння заліза. Вітамін С може у декілька разів збільшити можливість організму всмоктувати залізо, а кальцій, навпаки, знижує на 50-60%. Таніни, що входять до складу чаю, також негативно позначаються на засвоєнні заліза, але виключно негемовой форми.

Залізо впливає на якість тренувань, витривалості і працездатності жінок. Щоб не допустити iron-дефицита, варто ретельно стежити за його рівнем. Треба пам’ятати, що при сильному залізному виснаженні рівень мікроелемента не вдасться підняти тільки за рахунок продуктів харчування. У такому разі розумніше проконсультуватися з лікарем, який призначить необхідне медикаментозне лікування.

  Огляд усіх програм Шалин Джонсон: комплексна ефективність



© 2019 ФІТНЕС / КРОССФІТ / СХУДНЕННЯ