Зв'язатися з автором

Гід по рослинних оліях: вибираємо найкорисніше


Рослинними оліями не варто зловживати, але в невеликих кількостях вони просто потрібні організму, адже містять корисні ненасичені жири і множину мікро-і макроелементів. Асортимент рослинних олій широкий, проте більшість людей обмежуються лише соняшниковою і оливковою, просто не знаючи нічого про користь інших олій. Ну що ж, постараємося заповнити цей пропуск.

Кукурудзяна олія

Головна перевага кукурудзяної олії перед соняшниковим і оливковим-підвищений вміст вітаміну E, якого в нім аж удвічі більше. Вітамін E же у свою чергу корисний для щитовидної залози, ендокринної системи, надниркових залоз. Окрім вітаміну E до складу цієї олії входять вітаміни A, B1, F і PP, а також цілий розсип ненасичених жирних кислот, що покращують обмін речовин і знижують рівень холестерину-арахидоновая, лінолева, олеїнова, пальмітинова і стеаринова.

Кукурудзяна олія чудово підходить як для жаріння, оскільки має високу температуру горіння, так і для салатів, оскільки воно практично не має смаку і запаху. Його радять при проблемах з жовчним міхуром, оскільки воно має жовчогінні властивості, і при атеросклерозі, оскільки він містить лецитин, що перешкоджає утворенню тромбів в посудинах.

  Топ-20 вправ для рук в домашніх умовах для жінок: фото + план занять


Кунжутна олія

Кунжутну олію обожнюють в країнах Азії, а ось в Росії воно не так поширене. Ця олія не може похвалитися багатим вітамінним складом, зате воно підвищує засвоюваність вітамінів, що містяться в їжі. Крім того, в нім міститься багато кальцію і фосфору, так що його вживання принесе користь кісткам і зубам.

Клінічно доведено, що кунжутна олія зміцнює серцево-судинну систему, уповільнює старіння клітин, знижує рівень поганого холестерину, стимулює травлення і захищає стінки шлунку і кишковика від негативної дії травних соків і шкідливих речовин.
Дуже корисна кунжутна олія для тих, хто працює головою, оскільки воно допомагає відновлюватися після розумових навантажень і посилює кровопостачання усіх відділів мозку, підвищуючи тим самим його здібності до запам’ятовування і відтворення інформації.

Льняна олія

Льняну олію вживають навіть бодибилдеры і бикинистки під час сушки перед змаганнями, оскільки це саме низькокалорійне з олій. Якщо ви вирішили сісти на жорстку дієту, але все таки хочете чимось заправляти салат, вибирайте льняну олію. До речі, олія з льону нейтралізує усі нітрати, що містяться в овочах, за рахунок антиоксиданту тиопролина, так що це дейтсвительно краща з можливих заправок для салату з точки зору користі.

  Божевільний воркаут: нове вимотуюче тренування від Дуэйна Джонсона


Льняна олія-головне джерело жирних кислот Омега-3, за їх змістом воно перевершує навіть риб’ячий жир. Якщо ви не знаєте, що таке Омега-3 і чому вона потрібна організму у великих кількостях, прочитайте нашу статтю.

Гарбузова олія

Дуже рідкісна і дуже дорога олія, що прийшла до нас з Австрії, де його активно використовують для заправки салатів. Робиться гарбузова олія вручну, це і обумовлює його високу вартість і рідкість. Але якщо ви знайдете в якому-небудь магазині цю олію, беріть, не роздумуючи, адже це краще джерело цинку-речовини, від якої безпосередньо залежить чоловіча сила, оскільки він стимулює вироблення тестостерона. Цинку в гарбузовій олії навіть більше, ніж у свіжих морепродуктах.
Серед інших позитивних властивостей-зміцнення імунітету, серцево-судинної системи і шлунково-кишкового тракту. Для жінок же важливе те, що гарбузова олія зупиняє процес розвитку варикозного розширення вен.

Ця олія добре підходить для салатів, проте блюда з ним потрібно їсти відразу, оскільки після деякого часу вони стають гіркими. А ось смажити на олії з гарбузу не можна-термічна обробка позбавляє його усіх корисних властивостей.

  Силовики: найкрутіші рекорди


Олія волоського горіха

На відміну від інших перерахованих олій олія волоського горіха має сильний запах і смак, але це швидше плюс, ніж мінус, адже це приємний горіховий аромат, який навряд чи зіпсує блюдо. У нім міститься маса корисних елементів-ліноленова і лінолева жирні кислоти, йод, кальцій, залізо, магній, мідь, цинк, вітаміни А, З, В, Р. По кількості ж вітаміну E, омега-3 і омега-6 ця олія і зовсім є одним з рекордсменів.

Лікарі радять використати олію волоського горіха в якості допоміжного засобу при лікування онкологічних захворюваннях, туберкульозу, артриту, коліту, отиту, діабету, замку, виразки шлунку і кишковика і ще безлічі захворювань.

Маслинова олія

Нарешті, найпопулярніша олія, яку в Древній Греції називали “рідким золотом”. Маслинова олія найкорисніше для серця і, як показали результати дослідження учених з Університету Глазго, регулярне вживання маслинової олії може скоротити ризик серцевого нападу всього за шість тижнів. Проте важливою умовою такого ефекту є відсутність теплової або хімічної обробки при виробництві олії, тому звертайте на цю відмітку особливу увагу при виборі продукту.

  10 основних принципів правильного харчування для схуднення


У маслиновій олії міститься найбільше олеїнової кислоти, а при нагріванні воно практично не утворює канцерогенів. Крім того, маслинова олія поєднує в собі корисні властивості інших олій-це і жовчогінні функції, і користь для шкіри, і зміцнення імунітету, і позитивний вплив на травну систему.


© 2019 ФІТНЕС / КРОССФІТ / СХУДНЕННЯ