Зв'язатися з автором

Дієтолог в супермаркеті: що не можна купувати ніколи



Ми вже розповідали про захоплюючу пригоду в супермаркеті Кристини Подрезовой і дієтолога Юлії Бастригиной. Тоді наш експерт виклала усю правду про консервований горошок, солону рибу і курячу грудку. У черговому випуску-викриття киноа, топленого масла і заморожених обідах.

Юлія Бастригина

Лікар-дієтолог з прекрасною фігурою і двома дипломами МГМУ ім. Сеченова, випускниця ординатури і аспірантури клініки лікувального харчування Інституту харчування РАМН, науковий консультант і соведущая програм “Їж і худни” і “Зважені люди”, а також експерт бренду NUTRILITE

Відділ з крупами

Ми з Юлією стоїмо посеред торгового залу в “Ашане”. Часто-густо-яскраві анонси акцій про понижену ціну на певні продукти, велетенські вежі в три мої рости з банок з тушкованим м’ясом, гори упаковок з бобами, гречкою, локшиною швидкого приготування і покладу сумних бананів по 100 рублів за кілограм. Мимо туди-сюди снують люди з набитими всякою всячиною візками, а у мене в голові постійно крутиться питання: “Що ви тут усе робите в три години дня в середу”?!. Голодні кризові часи в нашій країні ще не настали, це я вам говорю точно. З одного боку, я тихо радію-люблю, коли у людей хороший апетит. З іншою, проклинаю натовп, який підхоплює нас з крихкою Юлією і “відносить” у відділ з пастою. Відмінно. З неї і розпочнемо.

Тут Юлія підходить до незвичайної пасти чорного кольору, яка насправді виявляється попросту макаронами з додаванням чорнила каракатиці (пробувала, не вразило) і читає склад. Я розумію, що навряд чи цей продукт може опинитися в кошику звичайного покупця такого великого супермаркету, тому простягаю їй картонну коробку із спагетти Barilla. Юлія мій вибір схвалює: Всілякі крупи і макарони-відмінне джерело складних вуглеводів, тільки дивитеся, щоб в складі було борошно з твердих сортів пшениці”.

Поряд з ідеальними синіми коробками Barilla я бачу продукт від нашого виробника в целофановій обгортці, правда, беру не звичайні спагетти “Макфа”, а цельнозерновые. Юлія говорить, що перевірити реальну корисність пасти (та і взагалі майже усіх магазинних продуктів) можна тільки одним способом-прочитати, що написано на упаковці.

диетолог в супермаркете: что нельзя покупать никогда. изображение номер 11

“Харчова цінність у них майже однакова-100 г Barilla містять 12,5 г білку, 1,5 г жирів, 71,7 г вуглеводів і 356 калорій, а 100 г “Макфы”-13,9 г білку, 1,4 г жиру, 73,1 г вуглеводів. Єдина вагома відмінність-в цій коричневій пасті є ще харчові волокна, 6 г на 100 г продукту. Але їх можна знайти в простій клітковині. Тобто якщо ви варите білі макарони, додайте в соус 1 ст. л. клітковина або посипте нею блюдо”,-робить висновок Юлія, а я дивуюся з того, як усе просто у цьому світі. Але тут звертаю увагу на ціну. Цельнозерновая “Макфа” за 50 рублів і прості спагетти Barilla за 80 рублів, яким додатково потрібна клітковина рублів за 50,-здогадайтеся, який антикризовий (і що важливе-корисний) варіант я б сама готувала собі на обід.

  У меню ресторану OverSalad з'явиться салат від The Challenger


Переходимо на іншу сторону, до рису і інших круп. І тут я ставлю питання, що мучить мене вже років так п’ять : “Невже білий рис настільки ж даремний, наскільки даремний білий хліб”?.

диетолог в супермаркете: что нельзя покупать никогда. изображение номер 12

“Звичайний білий рис я б не порекомендувала часто включати в раціон”,-і тут Юлія пояснює, нарешті, чому. “Досить високий вміст вуглеводів і високий гликемический індекс-не краще поєднання для підтримки хорошої фігури. Кращий варіант-змішати бурий, червоний, дикий і білий мал. Тому що ці сорти не проходять очищення від зародкових оболонок і зберігають в продукті вітаміни групи В і досить високий вміст харчових волокон, які при попаданні в організм не дозволять всмоктатися надлишку вуглеводів.

Ще одна відмінна крупа-гречка. По-перше, вона багата клітковиною, по-друге, в ній багато вітамінів групи В і залоза. Тільки не варто купувати гречані пластівці або будь-яку іншу роздроблену у борошно крупу, яка вариться дуже швидко. Дітям, може, це і підійде, а ось дорослі не отримають від крупи нічого корисного. Сильне подрібнення збільшує швидкість і кількість всмоктування вуглеводів, що добре для швидкого постачання енергією рухливої дитини, але що ніяк не сидить на попові рівно дорослого”.

диетолог в супермаркете: что нельзя покупать никогда. изображение номер 13

Знаходимося ми в крупах вже занадто довго, я починаю натякати, що пора залишити рис в спокої і самий час перемкнутися на пельмені. Як раптом мій погляд падає на киноа. П’ять зрозумілих мені букв і одне зовсім незрозуміле слово. Що я можу сказати про киноа? Зовсім нічого. Ось тільки усі “здоровообразные” блогери, на яких я підписана, ні дня не можуть прожити без публікації чергового поста обожнювання цієї крупи. Яка коштує, між іншим, 300 рублів за півкіло. Я запитую Юлію, що ж в цій киноа такого дивовижного і чи варто за неї платити такі космічні суми. Наш прекрасний експерт, перш ніж відповісти мені, читає, що написано на упаковці, а потім пропонує порівняти її з гречкою.

  Under armour, кросовки under armour, нові моделі кросовок, бігові кросовки, кращі бігові кросовки


“У киноа міститься: 13 г білку, 7 г жиру, 60 г вуглеводів і 360 калорій. У гречці-12,6 г білку, 2,6 г жиру, 64 г вуглеводів і 330 калорій. Тобто гречка програє киноа лише в незначному перевищенні вуглеводів”. Тут ми згадуємо, що популярність киноа приніс глютен, точніше, його відсутність в її складі. І тут Юлія говорить те, до чого я виявляюся зовсім не готова.

диетолог в супермаркете: что нельзя покупать никогда. изображение номер 14

“Небезпека глютену, як завжди це буває в модному середовищі, сильно перебільшене. Раз і назавжди давайте домовимося, що головні джерела глютену-це пшениця, жито, ячмінь і овес. Поширеність генетичного дефекту, що призводить до непереносимості глютену (те ж саме, що целиакия),-0,5-1% населення. Випадкове виявлення симптомів захворювання в дорослому віці і відмова від продуктів, що містять глютен, можна сміливо віднести до психічного відхилення. Хвороба целиакия є генетичною і проявить себе ще в дитячому віці. Причому так, що не помітити її буде неможливо. Якщо ж думка про свою несхожість на інші 99% населення вас не покидає, розважайтеся. А краще проконсультуйтеся у гастроентеролога, можливо, у вас є яке-небудь гастроентерологічне захворювання, вилікувавши яке, ви набудете спокою і радості поїдання хліба і вівсяної каші”.

Адже я щиро повірила в страждання Майли Сайрус і інших голлівудських красунь, які викинули глютен і лактозу зі своїх раціонів. Перебуваючи в злегка здивованому стані, я все ж прошу Юлієві знайти прекрасну альтернативу киноа. Бічним зором помічаю пані, яка якраз тримає в руках цю саму крупу киноа і, прислухаючись до нашого діалогу, коливається-покласти її до себе в кошик або поставити назад на полицю.

диетолог в супермаркете: что нельзя покупать никогда. изображение номер 15

“О, нут! Беремо упаковку і знову переносимося в захоплюючий світ читання. Цей турецький горох містить: 20 г білку (більше, ніж в киноа), 4,5 г жиру (менше, ніж в киноа), 50 г вуглеводів (менше, ніж в киноа) і 320 калорій (менше, ніж в киноа). Бачу ще один відмінний варіант-сочевицю. У 100 г є: 25 г білку, 1,1 г жиру, 53 г вуглеводів і 322 калорії. І ще один варіант-звичайний горох, який містить 20,8 г білку, 1,4 г жирів, 55,2 г вуглеводів і 317 калорій. І ніякого глютену”.

  Пірографія: випалювання по дереву, шкірі, тканині


Після обговорення складу ми знову-таки порівнюємо ціни. Бобові і гречка стоять в три (!) рази дешевше киноа-100 рублів проти 300. А горох-взагалі 50 рублів. Чи можна сказати, що значення киноа перебільшене? До того ж з нутом або сочевицею можна придумати набагато більше блюд-супи, хуммус, гарніри, салати, всілякі фалафели. Киноа цим похвалитися не може.

Тут Юлія порушує мої мрії про хуммусе з нуту і гороху своєю розповіддю про білок і вегетаріанців : “Треба пам’ятати, що білок, який містять бобові, не зрівняється з тваринним білком. Жоден рослинний білок ніколи не зможе порівнятися з твариною по своїй цінності. Згадайте корів на лугу. Скільки часу вони жують траву? Скільки трави їм треба зжувати, щоб витягнути необхідну кількість білку? Правильна відповідь-навіть надто багато. Нагадаю, до речі, ще ось що: у корови білок синтезується бактеріями в організмі, а в самій траві білку немає. Але чомусь про це навряд чи замислюється кожен другий вегетаріанець.

диетолог в супермаркете: что нельзя покупать никогда. изображение номер 16

Що стосується інших круп-пшенки і манка-це швидкі вуглеводи, які добре з’їсти за півгодини-годину до занять спортом, вони подарують багато швидкої енергії. А ось про кукурудзяну крупу забудьте! Висока кількість вуглеводів і високий гликемический індекс створюють “горючу” суміш, від якої можна швидко розтовстіти. Тому я б не радила часто включати в раціон кукурудзяну крупу. І будьте трохи обережніші з консервованою кукурудзою. З тієї ж причини”.

Наступне питання, яке я не можу не задати,-яка вівсянка краща. І тут Юлія говорить мені те, про що я раніше лише здогадувалася. “Чим довше вариться крупа, тим вище в ній вміст баластних речовин і тим менше у неї можливості швидко “віддати” організму вуглеводи, що містяться в ній. Чим спокійніше відбувається процес всмоктування, тим нижче фон жирозапасающего гормону інсуліну”. Тобто моя недовіра до вівсянки, яку досить запарити окропом на три хвилини, все ж обгрунтовано. Завжди поважала ту, що навіть після 20 хвилин на вогні знаходиться в змозі аль-денте. Якщо так можна виразитися, звичайно.

  12 міфів про розтяжку


Молочний відділ

Натовп покупців в магазині, здається, тільки збільшується, а ось в молочному відділі-нікого. Розпитую Юлію про молочні продукти-що є, а що не коштує. “Сир-дуже хороше джерело білку. Але ось знежирений варіант бідний вітаміном D і не дозволяє кальцію засвоїтися. Крім того, знежирені продукти часто є причиною неможливості скинути вагу, оскільки не дають почуття ситості і призводять до подальшого його “заїдання”. Кефір і йогурти прекрасні, якщо в них не доданий цукор або солодка фруктова добавка. Мікроорганізми, що зброджують їх, дуже корисні для підтримки міцного здоров’я. А додати в них сухофрукти, горішки або мюслі може кожна людина, виходячи зі своєї потреби у вуглеводах. Так що поставте назад цей полуничний сирок з джемом, нічого хорошого від нього не чекайте”,-говорить мені Юлія, і я її покірно слухаюся, прощаючись з солодкими уранішніми переживаннями, здається, назавжди.

диетолог в супермаркете: что нельзя покупать никогда. изображение номер 17

“Ось ще один продукт, який багато хто чомусь виключає зі свого раціону або намагається замінити його топленим маслом,-олія вершкова”,-Юлія бере упаковку з олією, а я тим часом пригадую вголос блогерів, які активно пропагують гхі. І тут ніби отримую ляпас, тільки невидимий.

“Топлене масло позбавлене білку і містить значно більше жиру, чим вершкове. Якщо жирність вершкового коливається від 72 до 82% жиру (748 ккал), то жирність топленого масла-99% (калорійність-891 ккал). Виключати вершкове масло з раціону не можна, воно є джерелом вітаміну А і необхідного (іноді) холестерину. І ще дещо про індусів і гхі-чергове розчарування. Топлене масло з точки зору індуса корисніше лише тому, що не так сильно гіркнутиме і довше зберігається”,-після цих слів мені стає соромно за свій недавній експеримент, я обіцяю самій собі викинути банку з гхі, яку зробила буквально позавчора, довірившись західним блогерам.

диетолог в супермаркете: что нельзя покупать никогда. изображение номер 18

Відділ із замороженими продуктами

Ми разом з Юлією дружно крокуємо уздовж морозильних камер із замороженими овочами і фруктами і розповідаємо один одному, з яких ягід можна готувати чаї, а з овочів-гарніри і навіть супи-пюре. Раптом різко зупиняємося біля пельменів, я чекаю від Юлії страшилок і починаю хвилюватися, що після них геть той чоловік, який вивчає упаковку з класичним “Сам-Самычем”, більше ніколи в житті не захоче їсти це саме блюдо. Але мої страхи марні.

  Напосим у бодібілдінгу


“Якщо ви досі думаєте, що пельмені-це щось жахливе, я хочу вас здивувати. У них немає нічого поганого. Це відмінна білково-вуглеводна суміш, головне, є їх стільки, щоб не перевищувати калорійність раціону. І обов’язково подивитеся спочатку на харчову цінність-беріть тільки ті пельмені, в яких менше 15 г жиру на 100 г продукту. Ще краще-спробуйте приготувати їх будинки, наприклад, з яловичої/свинячої вирізки або курячої грудки, а для тесту використайте гречане борошно”. Корисні пельмені-це щось дійсно новеньке.

диетолог в супермаркете: что нельзя покупать никогда. изображение номер 19

Що стосується заморожених обідів, тут я вантажу Юлію своїми страхами про консерванти і канцерогени, які можуть міститися в цих коробочках з симпатичними відбивними і київськими котлетами, а також згадую колишню колегу, яка упродовж двох років щодня на обід розігрівала собі в мікрохвильовій печі ось це ось щось за 150 рублів.

“Із замороженими обідами потрібно бути дуже акуратними. Звичайно, у нас усіх мало часу, особливо на готування. Візьмемо, наприклад, гуляш з підливкою і макаронами. Склад не лякає “ешками”, в нім м’ясо, овочі, томатна паста, крохмаль, цукор, спеції. Харчова цінність на усю упаковку-25 г жиру, 24 г білку, 54 г вуглеводів і 537 калорій. В принципі, для чоловіка, може, і непоганий варіант обіду, для жінки-тільки якщо вона цілий день забиває палі. Для жінки, яка працює в офісі і в цілому не займається спортом, потреба в енергії не перевищує 1 300 ккал в день. Але перед тим, як є це, я б хотіла знову згадати про шлях продукту, скажімо, “з куща” до ваших рук. Де було це м’ясо, ці овочі, що з ними робили? Загадка. Так що є це на обід або все-таки готувати самому, ваша справа. Мою думку ви вже знаєте”.

диетолог в супермаркете: что нельзя покупать никогда. изображение номер 20

Розпитати Юлію ще про купу продуктів я вже не устигаю-наш експерт втікає на зустріч, залишаючи мене наодинці з курячими грудками, киноа, замороженими обідами і консервованим горошком. Черги в “Ашане” мене лякають посильніше за історію про гхі, так що цього разу я виходжу з супермаркету з порожніми руками.


© 2019 ФІТНЕС / КРОССФІТ / СХУДНЕННЯ