Зв'язатися з автором

Марганець (Mn, Manganum)


Мінерали марганцю були відомі ще з часів давньоримського натураліста Плінія, який згадував про чорний камінь для знебварвлення скляної маси. У 1774 році шведський учений Ю. Ган отримав марганець шляхом нагрівання суміші піролюзиту з вугіллям. Сама назва відбувається з йому. “Manganerz”-“марганцева руда”.

Цей мікроелемент постійно є присутнім в живих організмах і просто незамінний для їх повноцінної життєдіяльності. Рослинам і тваринам він потрібний для нормального росту і розмноження. Для людини він важливий при активації ряду ферментів, синтезу білків, жирів і вуглеводів, для мінерального обміну.

Організм дорослої здорової людини містить приблизно 10-15 міліграм марганцю. Найбільші концентрації знаходяться в кістках, печінці, головному мозку, підшлунковій залозі, бруньках.

Як діє марганець на здоров’ї людини?

  • Впливає на розвиток скелета;
  • Бере участь в процесах ліпідного і вуглеводного обміну, остеогенезу;
  • Сприяє нормальному кровотворенню і тканинному диханню, підтримує діяльність репродуктивної системи;
  • Знаходиться у складі активного центру ферментів, які важливі в окислювально-відновних процесах (піруваткіназа і супероксиддисмутаза);
  • Сприяє формуванню сполучної тканини, нормальному стану кісток і хрящів;
  • Потрібний для нервової системи і мозку, синтезу нуклеотидів і холестерину;
  • Запобігає надмірному відкладенню жирової тканини, підтримує нормальний рівень цукру в крові, знижує його при діабеті;
  • Регулює рівень глюкози і потрібний для синтезу інсуліну, допомагає засвоєнню аскорбінової кислоти.
  Яка дієта корисніша: вегетаріанська або середземноморська


Як взаємодіє з іншими речовинами?

Засвоєння марганцю зменшується при надлишку заліза, а спільно з міддю і цинком цей мікроелемент діє як антиоксидант.

У яких продуктах міститься марганець

в яких продуктах міститься марганець
З рослинних джерел-вівсянка, цілісне зерно, бобові, листя буряка, брусниця (читайте про властивості брусниці), чорниця, шипшина, ананас, соя, малина, чорна смородина, морква, фундук, шпинат.

З тварин-яловича печінка, птах, риба, м’ясо, молочні продукти.

Добова потреба

Для дорослих-3-5 міліграм;

Під час вагітності і лактації-4-8 міліграм.

Збільшити дозу марганцю, що приймається, рекомендується при:

  • зловживанні рафінованою їжею;
  • нервових розладах;
  • серцево-судинних захворюваннях;
  • частих запамороченнях;
  • порушеннях репродукції;
  • діабеті;
  • шизофренія.

Ознаки дефіциту :

  • різка втрата у вазі;
  • зміна кольору волосся;
  • нудота, блювота;
  • розвиток остеопорозу, повільне зрощення кісток при переломах.

Ознаки надлишку :

  • болі в м’язах;
  • сонливість;
  • “марганцевий рахіт”-деформація суглобів.

© 2019 ФІТНЕС / КРОССФІТ / СХУДНЕННЯ