Зв'язатися з автором

Молібден (Mo, Molybdenum)


Хімічні властивості молібдену

Молібден був відкритий шведським хіміком До. Шеєле в 1778 році. При звичайній температурі на повітрі він досить стійкий. Окислення спостерігається при t400 °С. З воднем не взаємодіє аж до плавлення. Фтор діє на нього при звичайній t, хлор при t250 °З, а під впливом пари сірки і сірководня утворюється дисульфід MoS2.

При підвищених температурах з ним взаємодіють селен, сірка, азот, вуглець, миш’як і інші неметали.

Молібден і здоров’я людини

Організм дорослої людини містить близько 9 міліграма цього мікроелемента, основна частина якого концентрується в печінці, бруньках, кістковій тканині, щитовидній і підшлунковій залозах, надниркових залозах. Поступає переважно з їжею і деяка частина з повітрям в процесі дихання.

Як діє на організм людини?

  1. Сприяє обміну вітамінів В12, З і Е;
  2. Впливає на метаболізм жирів, білків і вуглеводів;
  3. Покращує засвоєння заліза, тим самим запобігає анемію;
  4. Попереджає розвиток імпотенції-нормалізує репродуктивну систему;
  5. Сприяє синтезу аскорбінової кислоти;
  6. Активізує ріст ферментів;
  7. Затримує фтор, зміцнюючи зубну тканину і захищаючи зуби від розвитку карієсу;
  8. Впливає на вироблення гемоглобіну, покращує склад крові;
  9. Допомагає організму краще виводити сечову кислоту, попереджаючи розвиток подагри (дізнайтеся про симптоми подагри);
  10. Має антитоксичну дію.
  7 способів понизити споживання жирів і стати стрункіше


Дефіцит молібдену можуть викликати натрій, свинець і вольфрам. При недоліку міді і заліза концентрація молібдену в організмі починає збільшуватися.

У яких продуктах міститься молібден?

в яких продуктах міститься молібден
Печінка, горох, сочевиця, квасоля, вівсянка, гречка, пшениця, індичка, кукурудза, рис, фісташки, морква, пшоно, малина, ячна крупа, гриби, щавель, насіння соняшнику, молоко, морепродукти.

Добова потреба молібдену

Для дорослої людини складає 75-250 мкг. Потреба знижується на 25 % для людей старше 70 років (не більше 200 мкг).

Дефіцит молібдену

Такий стан характерний для людей, одержуючим внутрішньовенне живлення впродовж тривалого часу: у хворих з порушенням роботи ШКТ або у осіб, що знаходяться в реанімації.

Строга вегетаріанська дієта, генетичні дефекти теж є причинами недоліку молібдену.

Хронічний дефіцит у дітей супроводжується важкими природженими патологіями, розвитком розумової відсталості, втратою зору і порушенням розвитку головного мозку.

Учені довели, що ризик появи раку стравоходу при недоліку цього мікроелемента стає максимальним.

Передозування молібдену

Негативні ефекти можуть з’явитися при передозуванні 5000 мкг, а до летального результату може привести доза 50 000 мкг. Надлишок молібдену є причиною розвитку “молібденової подагри”.

  Корисні властивості сиру


Гострі отруєння супроводжуються розвитком анемії, накопиченням в крові азотистих шлаків і уповільненням росту.


© 2019 ФІТНЕС / КРОССФІТ / СХУДНЕННЯ