Зв'язатися з автором

Мускатний горіх


Зміст статті :

  • Склад і калорійність
  • Корисні властивості
  • Шкода і протипоказання
  • Рецепти блюд
  • Цікаві факти

Мускатний горіх-це відомі прянощі, які виготовляють з серцевини плодів вічнозеленої рослини з сімейства Мускатників. Мускатне дерево росте приблизно сто років, цвіте з 5-річного віку, а плодоносить-до 40 років. За рік з одного дерева можна зібрати більше 1000 плодів жовтого кольору, схожих на абрикосу або персик. Батьківщина Мускатного дерева-Молуккские острова, найголовнішим регіоном вирощування був острів Рун. А сьогодні найчастіше зустрічається в тропічних країнах.

Склад і калорійність мускатного горіха

мускатний горіх як багаті вітамінами прянощі
Мускатний горіх має високу калорійність, містить безліч різних вітамінів і жирів. А ось мікро-і макроелементів тут трохи, але ті, що є, є дуже корисними.

Калорійність мускатного горіха-525 ккал на 100 грам продукту, з них:

  • Білки-5,8 г;
  • Жири-36,3 г;
  • Вуглеводи-49,3 г;
  • Харчові волокна-20,8 г;
  • Вода-6,23 г;
  • Зола-2,34 р.

Вітамінний склад мускатного горіха на 100 г:

  • Вітамін А, РЭ-5 мкг;
  • Бета Каротин-0,028 міліграм;
  • Бета Криптоксантин-66 мкг;
  • Вітамін В1, тіамін-0,346 міліграм;
  • Вітамін В2, рибофлавін-0,057 міліграм;
  • Вітамін В4, холін-8,8 міліграм;
  • Вітамін В6, піридоксин-0,16 міліграм;
  • Вітамін В9, фолати-76 мкг;
  • Вітамін C, аскорбінова кислота-3 міліграми;
  • Гамма Токоферол-0,53 міліграм;
  • Вітамін РР, НЭ-1,299 міліграм.

Макроелементи на 100 г:

  • Калій, K-350 міліграм;
  • Кальцій, Ca-184 міліграми;
  • Магній, Mg-183 міліграми;
  • Натрій, Na-16 міліграм;
  • Фосфор, Ph-213 міліграми.

Мікроелементи на 100 г:

  • Залізо, Fe-3,04 міліграми;
  • Марганець, Mn-2,9 міліграми;
  • Мідь, Cu-1027 мкг;
  • Селен, Se-1,6 мкг;
  • Цинк, Zn-2,15 міліграми.

Жирні, насичені жирні, мононенасыщенные і полиненасыщенные кислоти на 100 г:

  • Омега-6-0,35 г;
  • Лауринова-0,37 г;
  • Міристинова-22,83 г;
  • Пальмітинова-2,26 г;
  • Стеаринова-0,17 г;
  • Пальмитолеиновая-1,4 г;
  • Олеїнова (омега-9)-1,59 г;
  • Лінолева-0,35 р.

Із засвоюваних вуглеводів в 100 грамах продукту містяться тільки моно-і дисахариды (цукру) у кількості 28,49 р.

У складі прянощів із стеролов (стеринов) є присутніми фитостеролы у кількості 62 міліграма на 100 грам продукту.

Корисні властивості мускатного горіха

мускатний горіх як зміцнюючі імунітет прянощі
Мускатний горіх-широко відома приправа в кулінарії. Це обумовлено його багатим складом і наявністю безлічі корисних речовин.

  Рецепт дня : пиріг з сиром, цукіні і кукурудзою


Яка ж користь від споживання цих прянощів для організму людини :

  1. Зміцнює імунітет . Завдяки вітамінам і мінералам мускатний горіх є дуже сильним імуномодулятором.
  2. Насичує організм енергією і знімає загальну втому . Такий ефект можливий завдяки вітамінам і мінералам у складі цієї спеції.
  3. Допомагає при запальних і простудних процесах . Рослина, що розглядається нами, має протизапальну і антибактеріальну дію.
  4. Боротьба з туберкульозом . Це відбувається завдяки багатому складу цієї спеції. Застосовуючи її, ми тим самим підвищуємо захисні сили організму при цьому захворюванні.
  5. Лікує виразки шлунку і дванадцятипалої кишки . Спеція відновлює тканини епітелію, тому і застосовують її при цих захворюваннях.
  6. Запобігає онкозахворюванням . Регулярне споживання цих прянощів захищає від утворення доброякісних пухлин і виникнення мастопатії.
  7. Бореться з імпотенцією . Споживати цю спецію в розумних дозах рекомендують чоловікам для підвищення потенції, при порушенні ерекції.
  8. Покращує мозкове кровопостачання . Застосування цієї приправи позитивно впливає на пам’ять, нормалізує мозкову діяльність.
  9. Допомагає при діареї . Це відбувається завдяки в’яжучим властивостям мускатного горіха.
  10. Покращує роботу бруньок . Ефірні олії у складі спеції, що розглядається нами, допомагають вивести зайву рідину з організму, знизити кислотність сечі і зняти набряки.
  11. Надає допомогу при варикозі . З цією метою рекомендують приймати ці прянощі з медом.
  12. Боротьба з розладами нервової системи . Мускатний горіх-це найсильніший афродизіак, тому його споживають при проблемах з ЦНС. Також спеція допоможе нормалізувати сон при безсонні.
  13. Підвищує апетит . Прянощі здатні стимулювати бажання їсти у дітей і дорослих.
  14. Діє заспокійливо на організм дитини . З цією метою необхідно давати малюкам молоко з мускатним горіхом і медом, цей напій приводить в норму сон і угамовує біль, коли ріжуться зубки.
  15. Нормалізує менструальний цикл . Ці прянощі, подібно до гормону естрогену, посилюють скорочення матки.

Запам’ятайте! У день корисно вживати мускатний горіх в кількості, що не перевищує 1 р.

Шкода і протипоказання до мускатного горіха

вагітність як протипоказання до мускатного горіха
Як вже було відмічено, користь організму принесе тільки невелика порція мускатного горіха. Споживання значної кількості цієї спеції призводить до галюцинацій або наркотичного сп’яніння, також можуть спостерігатися шкірні висипання, сердечні болі і навіть летальний результат.

  5 застосувань, які підвищать вашу продуктивність


При деяких захворюваннях ці прянощі із специфічним складом застосовувати категорично не можна. Кому не слід вживати мускатний горіх:

  • Вагітним і годуючим жінкам . Вже згадувалося про те, що вживання мускатного горіха посилює скорочення матки, а при вагітності це загрожує викиднем або аномальним розвитком плоду. Також категорично не можна додавати в меню приправу при лактації.
  • Дітям до 7 років . Приправи і спеції не слід вводити в раціон харчування малюків. Мускатний горіх не є виключенням.
  • Людям з індивідуальною непереносимістю . За наявності алергії на компоненти мускатного горіха варто відмовитися від споживання цих прянощів.

Рецепти блюд з мускатним горіхом

кекс з мускатним горіхом
Випічка, десерти з сиру і шоколаду, а також супи, м’ясні блюда, гарніри-це ще не увесь список, де одним з компонентів виступають ці прянощі. Ця спеція надає також незвичайного смаку і аромат напоям, а саме компотам, винам, коктейлям, глінтвейнам, пуншам.

Рецепти з мускатним горіхом

  1. Яблучні пампушки . Знадобляться такі інгредієнти: борошно (140 г), коричневий цукор (70 г), вершкове масло (30 г), 1 яйце і 1 яблуко, а також 115 мл молока, 1 чайна ложка лимонного соку, 0,75 чайної ложки розпушувача для тесту, 0,25 чайної ложки соди і 0,5 чайної ложки солі. Ці смачні пампушки не можна готувати без спецій і приправ, тому візьмемо 0,5 чайної ложки кориці і по 0,25 чайної ложки імбиру і мускатного горіха. Насамперед змішуємо борошно з розпушувачем, додавши при цьому цукор, сіль, соду і спеції. Потім збиваємо міксером або блендером яйце, вливаємо молоко і лимонний сік і усе ретельно перемішуємо. Розтоплюємо вершкове масло і вливаємо в тісто. Промиваємо яблука, знімаємо з них шкірку, нарізуємо дрібно-начинка готова. Робимо пампушки з яблуками і випікаємо в духовці электро-або газовою, а також можна і на сковорідці, кому як краще.
  2. Кекс . Нам знадобляться 3 склянки борошна, 300 г олії, 2 склянки цукру, 8 яєць, 1,5 склянки коринки, чверть склянки цукатів, 0,2 чайної ложки тертого мускатного горіха. Спочатку розтираємо олію, потім додаємо в нього борошно. Потім в окремому посуді збиваємо жовтки з цукром і додаємо їх до тесту. Після цього помалу вводимо усі інші компоненти. Усе гарненько перемішуємо і відправляємо у форму, змащену олією. Верх кексу за бажанням можна прикрасити збитими білками. Випікаємо в печі.
  3. Ковбаси по-французьки . Компоненти: шпик-400 г, свинина-2,4 кг, терті сухарі-3,5 склянки, яйця-24 штуки, зливання-3 склянки. І ще нам знадобляться такі приправи: по чайній ложці кориці і тертого мускатного горіха, 2 чайних ложки коринки, цукор за смаком. Насамперед треба приварити шпика великим шматком доти, коли він легко проколюватиметься соломинкою. Остудимо шпика, наріжемо невеликими шматочками. Так само подрібнимо і свинину. У великій мисці змішаємо усі продукти і наповнимо м’ясною масою кишки. Варити будемо на сильному вогні, приблизно 30 хвилин.
  4. Галушки манні . Спочатку доведемо до кипіння 1 склянку молока з 0,5 столової ложки олії, потім всипаємо 0,5 склянки манки, розварюємо крупу, солимо (0,25 чайної ложечки солі), додаємо тертий мускатний горіх і відправляємо манну масу в піч на 15 хвилин. Після охолодження збиваємо 4 жовтки і вливаємо в тісто для клецек. З нього і робитимемо кульки, які треба варити в солонуватій воді. Готові галушки виймаємо, викладаємо в супницю, заливаємо бульйоном. За бажанням в нього можна влити збиті білки.
  5. Французький соус з шампіньйонів . Візьмемо 1 кг грибів, 1 лимон, 4 яєчні білки, 250 г вершків, 100 г сиру, 80 г вершкового масла, сіль і мелений чорний перець за смаком, щіпку тертого мускатного горіха. Спочатку готуємо гриби: промиваємо, збризкуємо лимонним соком, щоб не темніли, нарізуємо і обсмажуємо в олії. Потім працюємо міксером: збиваємо яйця, а точніше білки, вершки, сіль, перець і мускатний горіх. Шампіньйони викладаємо в окремий посуд, заливаємо соусом, згори натираємо на терці сир-і в гарячу духовку. Це блюдо чудово підійде до м’яса або печені.
  6. Паштет холодний з гусячої печінки . Спочатку треба вимочувати 12 печінок гусячих в 3 склянках молока декілька годин. Потім дрібно нарізуємо їх і підсмажуємо з 100 г подрібненого свіжого шпика. Після охолодження треба ці обсмажені продукти перемолоти. Збити 4 яйця і додати у фарш, туди ж кладемо 1,5 склянки тертої черствої булки, 2 дрібно нарізані трюфелі, вичавлений сік 1 лимона, щіпка солі і тертого мускатного горіха. Вимазуємо каструлю олією, викладаємо наш паштет-і в піч. Подавати треба холодним.
  7. Пряний гарячий шоколад . Із стручка ванілі видаляємо насіння, розрізавши його при цьому. У 600 мл молока кладемо 7 гвоздичек, 8 горошин кардамону, 1 чайна ложка бад’яну, 0,5 чайної ложки коріандру, щіпку тертого мускатного горіха, на кінчику ножа мелений червоний перець, 2 палички кориці і половина склянки тростинного цукру і ставимо на вогонь. Нагріваємо до повного розчинення цукру. Половину склянки какао-порошку розводимо в невеликій кількості молока. Вливаємо його в пряну суміш, доводимо до кипіння. Знімаємо з вогню. Настоюємо 15 хвилин. Розливаємо гарячий шоколад в келихи через сито, щоб відцідити усі прянощі.
  8. Каша рисова . Спочатку промиваємо 1 склянку відбірного рису холодною водою. Потім заливаємо його солоною киплячою водою (окропу беремо стільки, скільки треба, щоб покрилася крупа), доводимо до кипіння, пересипаємо рис на друшляк і промиваємо знову холодною водою. Викладаємо нашу кашу в каструлю з жирним бульйоном (бульйон покриває рис) і варимо доти, щоб крупа не розвариться. Кладемо в неї щіпку тертого мускатного горіха і ложку вершкового масла.
  Тофу: 4 корисні рецепти з фото


Цікаві факти про мускатний горіх

мускатний горіх як прянощі стародавнього світу
Ця дивовижна спеція відома людям з давніх часів. Довгі роки її вважали любовною приправою. За рослиною ж закріпилася назва “Дерево Афродіти”.

У Древньому Римі і Греції мускатний горіх користувався величезною, без перебільшення, популярністю. Його додавали як приправу до їжі, приймали для боротьби з недугами різного характеру. Крім того, він служив в якості ароматизатора повітря для надання легкого аромату.

У 1 столітті про ці прянощі писав Пліній Молодший у своїх записах. А вже через 1000 років її почали активно використати.

У Європу мускатний горіх завезли голландці і португальці після своїх колонізаторських походів, приблизно в 1512 році. Говорять, що на одному із захоплених ними островів росли мускатні дерева. Приблизно до 19 століття і Португалія, і Голландія продавала ці прянощі дуже дорого, будучи єдиними у світі її постачальниками.

Десь в цей час жителі Індії, Цейлону і країн Латинської Америки стали вирощувати мускатні дерева з метою отримання спеції для застосування в кулінарії. Відтоді купити її можна значно дешевше.

  Григар Клиган, Гора Гра престолів, Хафтор Бьернсон


А ось дикорослий мускатний горіх зустрічається на островах Ява і Суматра.

На острові Чеджудо, в теплій Південній Кореї, можна побродити по найбільшому у світі мускатному лісу, де росте близько 3000 дерев. З 1993 він є національним природним пам’ятником. Є версія, що на місці цього лісу дуже давно проводилися поминальні обряди і упускалися на землю мускатні горіхи, сходи, що дали пізніше.

Мускатне дерево плодоносить до 3 раз на рік. Якісний горіх виходить тоді, коли рослина цвіте 3-4 місяці. У готовому виді він буває круглим або овальним, 2-3 см завдовжки. Найбільш ароматні і смачні-круглі мускаты.

Дивіться відео про мускатний горіх:


Отже, мускатний горіх-це одна із затребуваних спецій у світі, яка не лише надасть вашим блюдам незвичайний аромат і смак, але і принесе користь здоров’ю. Звичайно ж, краще купувати цю спецію в ядрах і самостійно натирати її при приготуванні їжі. У такому вигляді горіх зберігає подовше свої корисні властивості. Якщо ж купувати доводиться приправу-порошок, то треба перевірити герметичність упаковки і надійність виробника.

  "Ложки перемоги" стали офіційним інструментом російських уболівальників



© 2019 ФІТНЕС / КРОССФІТ / СХУДНЕННЯ