Зв'язатися з автором

Найкорисніші види борошна



Гречана, рисова, льняна, кокосова, вівсяна-Поліна та, що Не пам’ятає розповідає, яке борошно корисніше і чим замінити звичайне пшеничне борошно в улюблених блюдах, щоб вони стали ще здоровішими.

Про пшеничне борошно нам і так усе відомо: вона містить багато калорій, глютен, нуль грамів клітковини, погано впливає на травлення, підвищує ризик розвитку діабету, уповільнює обмін речовин. Загалом, хорошого мало. Через це виробники стали виготовляти борошно практично з усього: гречки, рису, вівса, льону, кокоса. І про ці корисні види борошна ми знаємо не так багато, як хотілося б.

Марина Алямкина

Провідний дієтолог фітнес-центра “Terrasport Коперник”-Пшеничне борошно, по-перше, не люблять за те, що вона містить глютен, який склеює ворсинки шлунку, внаслідок чого відбуваються різні порушення в травній системі, погіршується всмоктування організмом вітамінів і мінералів. По-друге, таке борошно дуже калорійне, містить багато швидких вуглеводів, і в ній відсутні які-небудь корисні харчові волокна. Замінити пшеничне борошно можна гречаною, льняною, рисовою і іншими видами. Хотілося б ще згадати млинцеве борошно: її багато хто купує, щоб заощадити час на готуванні. Знайте: до її складу входить пшеничне борошно, соєвий порошок, шкідливі добавки у вигляді амортизаторів і консервантів. Тому вживати її категорично не рекомендується.

  5 речей, які треба робити для себе


Ті, хто ведуть здоровий спосіб життя, можуть включати у свій денний раціон не більше 10% борошняних виробів і круп. Якщо ж багаторазово перевищувати цю норму, виникнуть серйозні проблеми із здоров’ям: окрім очевидного набору ваги станеться ожиріння внутрішніх органів, порушиться вітамінний обмін і гормональні функції.

Рисове борошно

самые полезные виды муки. изображение номер 6

Фото: sahultrading. com

Рисове борошно варто полюбити вже за те, що вона не містить глютен, який такий шкідливий для людей, целиакией, що страждають. Детальніше про глютен і його вплив на організм ви можете прочитати тут. Рисове борошно, як і інші види, роблять шляхом перемолки зерна, тому усі властивості крупи зберігаються і передаються борошну. А як відомо, рис дуже багатий корисними речовинами: до його складу входять вітаміни групи В, вітамін Е, магній, залізо, кальцій, цинк і т. д. В той же час в рисовому борошні є білок і амінокислоти, які такі потрібні для правильного функціонування організму і будови нових клітин. Але це борошно, як і сам рис, при частому вживанні викликає замки.

  Соєве молоко: як приготувати соєве молоко будинку


Виробники дитячого харчування зазвичай додають у свою продукцію саме рисове борошно, оскільки вона гипоаллергенна. Використати її можна і у рамках свого особистого маленького “виробництва”: кладіть її в соуси, тісто для млинців і тортилий. Випекти хліб або пиріг з такого борошна без додавання пшеничної навряд чи вийде: через відсутність клейковини ви просто не зможете замісити хороше тісто.

Гречане борошно

самые полезные виды муки. изображение номер 7

Фото: flickr. com

Гречку давно усі полюбили: і дієтологи, і що худнуть, і ті, хто просто веде здоровий спосіб життя. Адже гречка-це цінне джерело вітамінів і мінералів. таких як цинк, магній, калій, залізо, вітаміни групи В і Е, а також антиоксидантів і рослинного білку. У цьому ж полягає користь борошна з гречки. Її, до речі, можна робити будинки за наявності кофемолки. Так, процес трудомісткий, але результат буде фантастичним: ви отримаєте найнатуральніший і корисніший продукт, який тільки може бути. Те гречане борошно, яке стоїть на полицях магазинів, проходить очищення від лушпиння, тобто в ній немає висівок-важливих харчових волокон. Гречане борошно має ще одну властивість: вона очищає організм від токсинів і шлаків.

  Як не є багато?


З гречаного борошна робиться локшина соба, з якої можна приготувати приголомшливі блюда по наших рецептах. А удома це борошно можна додавати в тісто для млинців і оладок.

Вівсяне борошно

самые полезные виды муки. изображение номер 8

Фото: flickr. com

Що за ранок без вівсяної каші на сніданок? Але іноді буває, що хочеться чого-небудь нового і такого ж суперкорисного. Поспішаємо обрадувати: з вівса роблять вівсяне борошно, яке по своїй цінності не поступається звичайним вівсяним пластівцям. А з неї можна приготувати і печиво, і млинці, і іншу корисну випічку. У вівсяному борошні міститься багато розчинної і нерозчинної клітковини (про її користь ви можете прочитати тут), вітамінів і мінералів, які нормалізують нервову систему, регулюють артеріальний тиск, знижують рівень “поганого” холестерину і позитивно впливають на роботу серцево-судинної системи. Але пам’ятаєте: овес, на відміну від гречки і рису, містить глютен, тобто і вівсяне борошно теж.

Льняне борошно

самые полезные виды муки. изображение номер 9

Фото: wellnessbakeries. com

Про користь льону не чув тільки найбайдужіший. Цей суперфуд міцно увійшов до рядів важливих і цінних продуктів з кількох причин: льон покращує роботу шлунково-кишкового тракту, виводить шлаки і токсини, містить багато антиоксидантів, які запобігають розвитку раку, корисний для здоров’я серця, містить немало клітковини і жирних кислот (омега-3 і омега-6) і прекрасно засвоюється організмом. А також льон рекомендують вагітним і годуючим жінкам із-за фитоэстрогенов, що містяться, які позитивно впливають на жіночий організм. Дивно, як стільки важливих властивостей зберігається в маленькому сім’ї. Льняне борошно виходить з перемеленого насіння льону, і уся їх користь залишається у борошні.

  Що є після тренування: вуглеводи після тренування


Як і інші види борошна, льняна знайшла своє застосування у випічці, але також її можна додавати в каші, запіканки і паніровки.

Кокосове борошно

самые полезные виды муки. изображение номер 10

Фото: enkivillage. com

Кокосове борошно-унікальний продукт, який роблять не із зерен або насіння, а з горіха. Тому питання про наявність глютену відразу відпадає. Кокосове борошно містить білок, багато клітковини (39 грамів на 100 грамів борошна), заліза і лауринова жирна кислота. Остання має противірусні і антибактеріальні властивості. Таке борошно сподобається і тим, хто стежить за фігурою : кокосове борошно має низький гликемический індекс і майже не містить швидких вуглеводів. Крім того, вона покращує травлення і регулює обмінні процеси, що теж важливо. Єдиний мінус у кокосового борошна, який все-таки меркне на тлі стількох прекрасних властивостей,-її ціна: за 500 грамів доведеться віддати 400 рублів. До речі, є ще і мигдалеве борошно, яке так само корисне, як і горіх, але вона ще дорожча-500 рублів за 250 грамів.

За допомогою кокосового борошна можна приготувати млинчики, оладка, кекси, смузи і йогурти. Приємний аромат в усій квартирі гарантований.

  Акупунктура, акупунктура, акупунктура для схуднення



© 2019 ФІТНЕС / КРОССФІТ / СХУДНЕННЯ