Зв'язатися з автором

Саша Новікова : як знайти баланс і бути щасливим



Іра Моргунова поговорила з Сашею Новіковою-засновником сайту про здоровий спосіб життя How to Green і дочкою ресторатора Аркадія Новікової-про те, що таке щастя, чому треба завжди слухати себе і тільки себе (і іноді маму). В якості бонуса-улюблений рецепт Сашиного смузи. Вже кто-кто, а вона в смузи знає толк!

Як зробити роботу над помилками і стати краще

-Мені здається, що здоровий спосіб життя розпочинається не з правильного харчування і не з тренувань, а з правильної установки. Це питання психології. І треба сказати велике спасибі” глянсовим журналам за той жахливий вплив, який вони на наше життя роблять. Я, як і многие-многие дівчата, не стала виключенням і попалася на цей “глянсовий” гачок. Усе розпочалося з того, що я видужала і, щоб привести себе у форму, вирішила сісти на дієту. Мама, звичайно, попереджала, говорила: “Саша, не потрібно! Усе це погано закінчиться”. Ну і замість того щоб худнути на цих дієтах, я тільки набирала. Набирала, набирала. Вага скакала дуже сильно: то плюс п’ять кілограмів, то мінус п’ять. І це усе впродовж одного тижня. Від відчаю я перейшла на монодієти: їла одне м’ясо впродовж 10 днів. Сказати, що мені було погано, нічого не сказати. Це було схоже на середньовічні тортури-довгі і нещадні. Я зрозуміла, що якщо продовжуватиму в тому ж дусі, нічим хорошим це точно не закінчиться (мама, як завжди, права!). З того момент я вирішила, що більше ніколи собі нічого забороняти не буду. Адже коштує тільки щось заборонити, як це щось стає найбажанішим. І так, поступово додаючи все більше корисних продуктів у свій раціон, я робила перші кроки до здорового способу життя.

  Чищення кишковика чорносливом і сливами


Я почала уважно вивчати склад на етикетках, мені в принципі стало цікаво, як те, що ми їмо, впливає на організм. У мене з’явилася ідея відкрити своє кафе, але з місцем, яке я для нього вибрала, виникли проблеми, і мрію довелося відкласти. Я так через це засмучувалася, але одна добра людина підкинула мені відмінну ідею-відкрити свій сайт, щоб перевірити аудиторію і подивитися, чи готові люди в Києві до кафе із смачною і корисною їжею або ні. Того ж дня я зайнялася сайтом, створила свій аккаунт і почала працювати над його наповненням. Сама писала рецепти, готувала, експериментувала. Звичайно, спочатку це було на любительському рівні, але усе змінилося, коли мені стали писати люди про те, що їм подобаються мої рецепти і що вони сталі є більше овочів. Я зрозуміла, що це вірний шлях і треба продовжувати. Я поступила на курси при американському інституті Integrative Nutrition, щоб почати займатися дієтологією на професіональнішому рівні. Ну і найголовніше-щоб корисних рецептів і цікавих статей ставало все більше і більше, виникло питання про формування команди однодумців. Так, непомітно для мене самій, хобі перетворилося на роботу. У улюблену роботу.

Як навчитися прислухатися до себе

Особисто для мене відкрилися нові двері, коли я нарешті розібралася не лише з їжею, але і зі своїми думками. Мені дійсно стало легше, я позбавилася від нав’язливих ідей і змогла займатися чимось іншим, а не стежити за цифрами на вагах.

  Кабачки


Натхнення я черпаю з книжок і блогів. Іноді просто бачу картинку і починаю міркувати, як би нам це повторити, зробивши при цьому максимально корисним. Я відповідаю за те, щоб усі рецепти були здоровими, а кухарі-за те, щоб усе було смачним. А ще ми все-таки намагаємося давати нові і цікаві ідеї, щоб у результаті людина отримала стовідсотково якісне, смачне і корисне блюдо. Такий свого роду детокс.

Звичайно, багато хто скептично відноситься до того, що я роблю, і дивиться на мене, як на дитину, мовляв, хто вона взагалі така, і чи не треба їй назад в школу. Я десять років прожила і провчилася за кордоном, багато спілкувалася з кухарями, і мені дуже хочеться поділитися усіма своїми знаннями, а головне-застосувати їх вже в Україні. Тому я і хочу зробити кафе, щоб довести, принаймні москвичам, що корисна їжа може бути смачною. У мене навіть була ідея-роздавати листівки або брошури, в яких детально розписати усю інформацію про кожен продукт, таким чином мотивувати людей є більше фруктів і овочів.

Ще мені здається важливим розповідати про те, які жахи відбуваються на фермах. Я в якийсь момент через це повністю відмовилася від м’яса і риби. Причому нічого спеціально не робила, ніяких зусиль не докладала, просто не могла їсти м’ясо і усе, шматок в горло не ліз. Я почала вивчати цю тему детальніше і вирішила для себе, що головне (насправді не лише в питаннях веганства)-це не вдаватися до крайності. Баланс і здоровий глузд-ось що насправді важливе. Наприклад, є така хвороба–анемія, при якій відмовлятися від м’яса категорично не можна. Чи, наприклад, дуже складно отримати з рослинної їжі таку важливу кислоту, як омега-3, а вона життєво потрібна організму. Особисто для мене це стало вагомим аргументом, щоб повернути у свій раціон рибу (саме у ній найбільше цієї кислоти). Але відносно протеїну я налагоджена категоричніше. Я вважаю, що у більшості людей як раз-таки його надлишок. Усі чомусь бояться нестачі протеїну і переживають, де б його отримати, а він скрізь. Візьміть апельсиновий сік, візьміть овочі! Висновок зробити просто: усе відносно, тому треба прислухатися до свого організму і виходити з простого принципу-не зашкодь. До того ж не усі можуть так узяти і перестати їсти м’ясо, все-таки це такий продукт, який добре і надовго насичує, чого не скажеш про овочі. Звичайно, бобові і горіхи, але з ними теж не усе так просто. Вони погано засвоюються. Я рекомендую замочувати їх на декілька годин у воді, щоб позбавитися від інгібіторів-речовин, які заважають організму їх переварювати.

  Ревінь: правила посадки і відходу в умовах відкритого грунту, застосування


саша новикова: как найти баланс и быть счастливым. изображение номер 4

Фото: Саша Новікова

Але ось споживання молочних продуктів, я вважаю, треба знижувати. Від них більше шкоди, ніж користі. По-перше, де ви можете купити в Києві не пастеризоване сире молоко? Його просто немає. Молоко містить море антибіотиків, гормонів, якими напихають теля, щоб той швидше ріс. Ось і ми стаємо такими телятами, навіщо це треба? У багатьох людей починається алергія-висипання, болі в животі, вічна нежить. До того ж близько 75% усього людства не переносять лактозу. Плюс є багато досліджень, які доводять, що люди, які не вживають молоко, менше схильні до розвитку остеопорозу, ніж ті, хто його п’є, оскільки молоко вимиває кальцій.

Я не закликаю відмовлятися від продуктів, я за те, щоб усе було з розумом і в міру. Так, від одного келиха молока нічого не буде, я, наприклад, їм рибу і іноді можу побалувати себе сиром, причому не випробовую із цього приводу ніяких розкаянь совісті. Але ключове слово тут-іноді. І ще одне ключове слово-не переїдати.

  Як правильно поєднувати вино і їжу : 9 рад від сомельє


Мені здається, не слід звертати уваги на модні продукти. Навіщо витрачати силу-силенну грошей, купувати овочі або фрукти, які привозять із-за океану? Поки їх довезуть до полиці, від вітамінів вже нічого не залишиться. Сезонні продукти-ось що править балом! У них багато вітамінів, вони звичні для нашого організму і коштують істотно менше. Мене часто запитують, чи можна заморожувати продукти? Так! Можна і треба. Я рекомендую влітку і осінню зробити заготівлі і усю зиму пити смузи із заморожених продуктів. До речі, усі вітаміни при заморожуванні зберігаються.

Що важливе насправді

Я вже говорила, що в усьому намагаюся прислухатися до свого організму і не перегинати палицю. Так, раніше я примушувала себе ходити в спортзал шість раз на тиждень. Комусь може підходить такий графік, але тільки не мені. І зараз перед тим, як почати займатися з тренером, я чесно попереджаю, що якщо на мене давити, то вже до наступного тренування я “захворію” і більше ніколи не прийду. Не люблю крайності. Дисципліна важлива, але я не хочу потім ходити уся скорчена і хвороблива.

  8 спортивних дівчат, від яких ми в захваті


Зараз я займаюся пилатесом і хочу зовсім відмовитися від силових тренувань-до того він мені подобається, до того ж у мене просто геніальний тренер (для мене це дуже важливо). Я розумію, що, можливо, силові тренування дають помітніший і швидший ефект, але одного спортивного і підтягнутого тіла мені мало. Зараз у мене на першому плані більше довгострокова мета-бути здоровою як можна довше. Я не хочу в старості шкандибати за онуками, нехай краще вони за мною бігатимуть. Жарт, але в ній є правда. Хочеться як можна довше жити повноцінним життям, а її повноцінність залежить у більше міри від здоров’я. І щоб воно було, про нього треба потурбуватися вже зараз.

Рецепт смузи від Саші Новікової

саша новикова: как найти баланс и быть счастливым. изображение номер 5

Фото: Катя Орлова

Саша Новікова : як знайти баланс і бути щасливим

ЧАС ПРИГОТУВАННЯ :

5 ХВИЛИН

КІЛЬКІСТЬ ПОРЦІЙ :

2

КАЛОРІЙНІСТЬ:

295

295 calories

Рецпет з сайту

PT1H

PT1H

Інгредієнти

Заморожена полуниця

1/2 склянки

Заморожена ожина

1/2 склянки

Банан

1 шт.

Шпинат

1 пучок

Мигдальне або будь-яке інше рослинне молоко

1 склянка

Помістіть усі інгредієнти у блендер і збийте. Так ви отримаєте простий, але неймовірно корисний напій, інгредієнти для якого можна з легкістю знайти у будь-яку пору року.

саша новикова: как найти баланс и быть счастливым. изображение номер 6

Фото: Саша Новікова

Фото для обкладинки матеріалу, люб’язно надане Сашею Новіковою : VOGUE. RU

Якщо вам понравилcя цей матеріал, можете підписатися на нашу сторіночку в “Фейсбук” або “Вконтакте”. З нами ви знатимете, як стежити за своїм здоров’ям, і станете такими красивими, що усе навкруги просто обзавидуются.

Наш соковитий Instagram-ось по цьому посиланню.


© 2019 ФІТНЕС / КРОССФІТ / СХУДНЕННЯ