Зв'язатися з автором

Шпинат


Шпинат є однорічною трав’янистою рослиною сімейства лободових. Висота рослини складає приблизно 35-40 см Перші дрібні квіти з’являються в червні, а плоди шпинату за формою схожі з горішками.

Шпинат-скоростигла рослина, оскільки час від сходів до стиглості складає всього один місяць (насіння дозріває впродовж 90 днів). Запилення відбувається вітром.

Батьківщиною цієї дивовижної рослини вважається Древня Персія. На європейській частині воно виявилося тільки в середні віки завдяки лицарям, що повернулися з хрестових походів з незвичними тоді овочами і рослинами. У той час його культивуванням почали займатися іспанські ченці. У Росії ж шпинат став відомий тільки двісті років тому.

У дикорослому виді зустрічається в Афганістані, Туркменії і на Кавказі. Шпинат як і раніше представляє особливу цінність для жителів арабських країн, де навіть за відсутності свіжої рослини блюда посипають висушеним листям.

Як вибрати і зберігати шпинат?

При купівлі листя звернете увагу на їх свіжість. На них не повинні виднітися темні плями. Якщо при натисненні вони вже не хрускотять, а за кольором не яскраво-зелені, то такий шпинат вже втратив свої корисні властивості. Навіть тривале зберігання у відповідних умовах позначається не самим кращим чином на якості продукції, тому використайте більше свіжіше. До речі, швидкому псуванню, зокрема млявості, підлягає листя, чим шпинат з коренем.

  Види і стадії артеріальної гіпертензії


Краще всього зберігати шпинат в холодильнику в склянці з водою, як і будь-яку іншу зелень. Але “живе” ця рослина в домашніх умовах менше ніж кріп і петрушка. Старайтеся більше за 2х добу його не зберігати.

Склад шпинату : вітаміни і калорійність

калорійність шпинату, склад вітамінів
У листі містяться вітаміни Р, В6, В2, В1, З, А, Д, РР, Е, клітковина, мікроелементи і білки. Найбільшу цінність шпинат представляє із-за змісту заліза у великій кількості-2,7 міліграми, магнію-79 міліграм, кальцію-99 міліграм, а також калію-558 міліграм.
Калорійність шпинату на 100 г-23 ккал (97 кДж) :

  • Білки-2,9 г
  • Жири-0,4 г
  • Вуглеводи-3,6 г
  • Вода-91,4

Користь шпинату

Шпинат особливо корисно вживати людям з дефіцитом йоду. За змістом в листі білку шпинат випереджають тільки квасоля і горох. При регулярному використанні в їжу цієї рослини можна запобігти розвитку злоякісних пухлин, анемії.

користь шпинату, корисні властивості
Через велику кількість клітковини, а також низьку калорійність, корисні властивості шпинату рекомендуються для тих, хто бажає позбавитися від зайвої ваги. Він легко усуває замки і покращує перистальтику кишковика. За рахунок грубих волокон і клітковина, яка розбухає, а не перетравлюються, шпинат здатний у буквальному розумінні очистити кишковик.

  Годинник Ulysse Nardin - унікальні і дорогі


Цей корисний продукт бажано використати в раціоні при недугах нервової системи, недокрів’ї, виснаженні, гіпертонії, гастриті, цукровому діабеті, ентероколіті. Для нього характерне легке проносне, тонізуюче, протизапальне і сечогінне властивості. Шпинат украй корисний для одужання від важких захворювань.

У зв’язку з наявністю вітаміну Е, корисний і для краси. Так, при регулярному споживанні зуби будуть міцними, волосся-пишними, а шкіра-молодою і еластичною. Листя багате залізом, яке запобігає розвитку целюліту.

Відео про корисні властивості шпинату :

[media=https://youtu. be/Wd4vUsRTfBA]

Шкода шпинату і протипоказання

Шпинат може завдати шкоди в певних випадках. Його небажано вживати людям з желчно-, почечно-і сечокам’яною хворобах (містить щавлеву кислоту).

Не усі також знають, що іноді листя може стати причиною алергії. При вирощуванні рослини воно здатне вбирати в себе багато пестицидів, якими його обробляють. Шпинат протипоказаний при порушеннях водно-сольового обміну. Людям, що хворіють на подагру, не варто занадто часто додавати його в салати і інші блюда із-за наявності у складі пуринів. І останнє-бажано поєднувати шпинат з м’ясом, щоб що містяться в нім залізо і білки пішли тільки на користь. Вживайте молоде листя свіжими в салатах, соусах і супі, а грубіше і старіше листя шпинату краще гасіть, обсмажуйте або відварюйте на пару.

  Бутерброди: рецепти корисних бутербродів


Відео-рецепт-шпинат, запечений з яйцем :

Що ще можна приготувати?

[media=https://youtu. be/MgcMixPLVYU]

Приємного вам апетиту і будьте здорові!


© 2019 ФІТНЕС / КРОССФІТ / СХУДНЕННЯ