Зв'язатися з автором

Умами: як п’ятий смак допоможе у боротьбі із зайвою вагою


Про користь бананів кожен з нас щось та чув: вони нібито піднімають настрій, один банан містить всього 100 калорій. Але це далеко не усе. Нино Такаишвили з’ясувала, чим корисні банани з наукової точки зору і чому варто їсти банани щодня в якості перекушування.

У перекладі з японського умами означає “приємний смак”. Якщо спробувати описати його словами (не самий кращий спосіб), то краще всього підійде визначення “пікантний”. Є і ті, хто переводить умами виключно як “м’ясний” або “бульйонний смак”. Але більшість єдина в тому, що цей смак дуже насичений, що обволікає і має довгий післясмак.

П’ятий смак виникає в продуктах завдяки глутамату натрію, який цінується за те, що здатний посилювати смакові відчуття і навіть викликати невелике звикання до цієї їжі. Сьогодні таку харчову добавку синтезують в промислових масштабах і активно використовують в приготуванні блюд як кухарі ресторанів, так і виробники напівфабрикатів, снэков і фастфуду.

Дослідження американських учених підтвердили, що додавання в суп глутамата натрію дійсно стимулює апетит під час їжі.

  Як желатин впливає на суглоби?


Але для нас важливіше інший результат цього експерименту-після обіду учасники досліду почували себе ситими набагато довше і впродовж дня в цілому з’їдали менше.

При цьому штучний глутамат натрію в якості харчової добавки протипоказаний деяким людям-він може викликати побічні ефекти, від головного болю до проблем з диханням. А досліди на мишах показали, що у великій кількості ця речовина здатна знищувати нервові клітини в головному мозку.

Та все ж натуральний глутамат натрію виключно корисний. І отримати його, а разом з цим і насолодитися загадковим смаком умами, можна, вживаючи наступні продукти.

1. Гриби

умами: как пятый вкус поможет в борьбе с лишним весом. изображение номер 6

Visit-oita. jp

Гриби-єдине в природі рослинне джерело вітаміну D, ключової поживної речовини, здатної понизити темпи ожиріння, ризик виникнення цукрового діабету другого типу, серцево-судинних захворювань, високого артеріального тиску, остеопорозу і навіть деяких видів раку.

Недавні дослідження також встановили залежність між рівнем вітаміну D в крові і зайвою вагою : у людей, що випробовують нестачу цієї речовини, частіше відзначалися жирові складки на боках і животі. Тоді як високий вміст вітаміну D в організмі, навпаки, збільшував м’язову силу і допомагав м’язам працювати ефективніше.

  Пластикове вікно в лазню: особливості установки


Окрім усіх вищеперелічених достоїнств, в грибах містяться унікальні антиоксиданти, які украй важливі для жіночого організму : вони уповільнюють процес старіння і захищають від раку грудей.

Кращим способом познайомитися із справжнім азіатським смаком умами стануть найпопулярніші японські гриби шиитаке. Просто обсмажте їх в невеликій кількості овочевого бульйону з декількома зубчиками часнику і додайте до улюбленого гарніру, супу, салату або сендвіча. Ну а тим, хто любить справжні лісові гриби, ми в першу чергу радимо звернути увагу лисички-по рівню вмісту вітаміну D їм рівних просто немає.

Ах так, трохи не забули: одна чашка грибів містить всього 20 калорій. Ви ще не втекли в магазин?

2. Трюфелі

умами: как пятый вкус поможет в борьбе с лишним весом. изображение номер 7

Theeatingcrowd. com

Ще один гриб, який, безумовно, коштує того, щоб написати про нього окремо. Цей делікатес є найдорожчим грибом у світі і носить горде звання “діамант кухні”. Його неймовірно складно культивувати (та навіть купити в магазині-завдання не з легенів), тому якщо цей скарб потрапив у ваші руки, витрачайте його дуже економно: всього декілька грамів тертого трюфеля здатні перетворити будь-яке блюдо. І це не дивно, адже він містить відразу три типи смаку умами.

  Варикоз - хвороба вен на ногах: симптоми, стадії і методи лікування


Якщо ж “діамант кухні” вам все-таки не по кишені, то спробуйте олію трюфеля. Додайте парі крапель в заправку з маслинової олії, лимонного соку, винного оцту і улюблених трав або просто сбрызните салат, пасту, м’ясо або рибу. Свято для шлунку забезпечене!

3. Зелений чай

умами: как пятый вкус поможет в борьбе с лишним весом. изображение номер 8

Servingjoy. com

Ми вже не вперше розповідаємо про зелений чай у рамках проекту. Але що поробити, якщо про його достоїнства можна говорити нескінченно? Лікарі і дієтологи всього світу солідарні з нами в любові до цього дивовижного напою: численні дослідження показали, що регулярне вживання зеленого чаю знижує ризик ожиріння, артеріальний тиск і розвиток серцево-судинних, онкологічних і інших захворювань. І звичайно ж, цей один з головних омолоджуючих природних засобів, що отримало широке застосування в лікувальній косметології.

“Як привести себе у форму всього за місяць”

“Челленджер” радить не обмежуватися тільки кухлем зеленого чаю після їди, а спробувати використати усі його корисні властивості по повній. Листя, що залишилося після заварювання, можна додати в смузи або змішати з сіллю і перцем, висушити і отримати нову ароматну приправу. Та і сам напій може стати як інгредієнтом маринаду або соусу, так і основою вегетаріанського супу. Можете спробувати навіть відварити в чаї мал. Не соромтеся експериментувати, особливо якщо це йде на користь вашому організму.

  Рецепт дня : паста з індичкою і грибами


4. Морські водорості

умами: как пятый вкус поможет в борьбе с лишним весом. изображение номер 9

Splendidtable. org

Найголовніші якості морських водоростей (окрім смакових, зрозуміло)-ця корисна дія на серцево-судинну систему і допомогу у боротьбі із зайвою вагою. Білки, що містяться у водоростях, нормалізують артеріальний тиск. А результати лабораторного дослідження, в ході якого щурів годували бурими водоростями, показали, що тварини після цього стали активніше спалювати жирові клітини.

Морські водорості також відомі як одне з головних джерел йоду і магнію. Йод рекомендується усім, хто має проблеми з щитовидною залозою (чи хоче їх уникнути), а магній допомагає підвищити настрій і поліпшити сон. І звичайно, це альтернатива солі.

Морські водорості можна їсти просто так, в якості гарніру. Але якщо ви любите щось поцікавіше, то приготуйте з ними салат, додайте в суп або в омлет.

5. Помідори

умами: как пятый вкус поможет в борьбе с лишним весом. изображение номер 10

Adelove. com

Це, напевно, найпростіший спосіб насолодитися і зрозуміти, що ж таке умами насправді. Рівень глутамінової кислоти (що відповідає за цей п’ятий смак) збільшується за час дозрівання томатів, тому вибирайте тільки найстигліші плоди. Не сумніваємося, що ви і самі знаєте, як краще використати цей плід на кухні, але ми рекомендуємо приготувати звичайний салат зі свіжих овочів або підсмажити скибочки помідора на грилі-так смак умами розкриється по повній.

  5 причин, чому подорожувати по Росії круто


До речі, про гриль: в приготованих помідорах рівень лікопену-антиоксиданту, що розгладжує зморшки і знижує ризик серцево-судинних і онкологічних захворювань-збільшується на 164%. Здається, у вас з’явився новий улюблений смак?


© 2019 ФІТНЕС / КРОССФІТ / СХУДНЕННЯ