Зв'язатися з автором

Вітамін С (аскорбінова кислота)


Відкриття вітаміну С

Першовідкривачем вітаміну С вважається Альберт фон Сент-Дьердь. Історія цього вітаміну нерозривно пов’язана з цингою. У далекі часи нею часто страждали мореплавці. Вони були безсилі перед цією недугою, яка навіть призводила до смертельного результату : спочатку з’являлася загальна слабкість, кровоточивість ясен (пародонтоз), потім випадали зуби, з’являлися висип і крововиливи на шкірі. Ще тоді моряки змогли знайти шлях лікування : вони стали вживати водний екстракт соснової хвої-справжня криниця вітаміну С. В 18 столітті Дж. Линд-хірург британського флоту-запропонував додавати в раціон живлення хворих свіжі фрукти і овочі.

У чистому вигляді аскорбінова кислота уперше була виділена з лимонного соку в 1928 році дослідником С. Зильва. У 1932 році учені довели, що її відсутність в раціоні харчування є причиною появи багатьох захворювань.

Дія вітаміну C

Вітамін С є потужним антиоксидантом:

  1. Він сприяє окислювально-відновним процесам.
  2. Бере участь в синтезі проколагену і колагену, стероїдних гормонів і катехоламінів.
  3. Регулює здатність згущуватися крові, потрібний для кровотворення, нормалізує проникність капілярів, має протиалергічну і протизапальну дію.
  4. Є чинником захисту від наслідків стресу, підвищує стійкість до інфекцій і попереджає появу ракових захворювань-із-за виснаження його запасів у онкологічних хворих розвиваються симптоми вітамінної недостатності.
  5. Попереджає рак товстої кишки, сечового міхура, стравоходу, ендометрія.
  6. Допомагає організму краще виводити токсичні речовини, такі як свинець, мідь і ртуть.
  7. Робить стійкішими фолієву і пантотенову кислоти, вітаміни В1, В2, Е, А.
  8. Оберігає стінки судин від відкладення холестерину.
  9. Допомагає швидше справлятися із стресом, захищаючи організм від токсинів і сприяючи виробленню стресових гормонів (вони потрібні, щоб діяти в стресових ситуаціях).
  7 продуктів, які допомагають зберегти молодість


Взаємодія аскорбінової кислоти

Його прийом може вплинути на інші препарати, що приймаються,-знижувати або, навпаки, посилювати їх дію:

  1. Знижує ефект антидепресантів, гепарину.
  2. Підвищує концентрацію антибіотиків (тетрацикліну) в крові, що може привести до алергічних реакцій (поява висипу, свербежу, почервоніння шкіри).
  3. Погано засвоюється при прийомі протизаплідних препаратів і аспірину.
  4. Швидко виводиться з сечею при прийомі барбітуратів (снодійних).
  5. Краще засвоюється з вітаміном Е і навпаки-вітамін Е краще засвоюється з “аскорбінкою”.
  6. Перешкоджає всмоктуванню цианокобаламина і призводить до освіти з нього шкідливих речовин.

У яких продуктах міститься вітамін С

в яких продуктах міститься вітамін с
Найбільш багаті аскорбіновою кислотою цитрусові, ківі (читайте про корисні властивості ківі), чорна смородина, шипшина, томати, лук, червоний перець, листові овочі (капуста, салат, брокколі, цвітна, брюссельська капуста), бруньки, печінка, картопля.

Позначається в якості харчової добавки як Е300.

Добова потреба вітаміну C

Вітамін Ц не утворюється в організмі людини, він поступає тільки з продуктами харчування або у вигляді добавки до їжі. Швидко витрачається, а через 4 години його надлишок повністю виводиться з організму.

  Англійська вимова - ефективні способи тренування


Для дітей добова потреба складає 30-75 міліграм, для дорослих-50-120 міліграм в добу. При виконанні важкої роботи, вагітності, інфекційних захворюваннях, шкідливих звичках (алкоголь, паління) потреба в нім збільшується.

Характер живлення теж грає не останню роль. Так, якщо в раціоні переважають лише вуглеводи, то потреба в “аскорбінці” стає значно вище. Недолік тваринних і рослинних білків є причиною зниження всмоктування вітаміну С.

Наслідки нестачі і надлишку аскорбінової кислоти

Гіповітаміноз:

Дефіцит вітаміну C значно знижує активність імунної системи, збільшує тяжкість і підвищує частоту шлунково-кишкових і респіраторних захворювань. Недолік призводить до того, що лейкоцити в 2 рази менше знищують ті, що потрапили в організм людини хвороботворні бактерії, через що людина запросто може захворіти ГРВІ.

Недостатність може бути як ендогенна (коли вітамін С погано засвоюється і всмоктується), так і екзогенна (коли його бракує в продуктах харчування).

Симптоми:

  • погане загоєння ран
  • кровоточивість ясен
  • легка поява синяків
  • випадання зубів
  • втрата волосся
  • млявість
  • сухість шкіри
  • суглобовий біль
  • загальна хворобливість, дратівливість
  • відчуття дискомфорту, депресія
  Кросовки для бігу взимку зимовий біг


Гіпервітаміноз:

Попри те, що аскорбінова кислота добре переноситься у високих дозах, при її передозуванні можливі наступні симптоми:

  • Розвиток діареї.
  • Гемоліз (зміни червоних кров’яних клітин)-виникає за відсутності специфічного ферменту глюкозо-6-фосфатдегидрогеназы.
  • При одночасному прийомі з аспірином може з’явитися роздратування шлунку, а згодом розвинутися виразка.
  • Дефіцит в організмі цианокобаламина.
  • Ушкодження емалі зубів (після прийому слід чистити зуби і полоскати рот).
  • Пригноблення функції инсулярного апарату підшлункової залози-тому великі дози протипоказані для хворих цукровим діабетом, тромбофлебітом, з підвищеною здатністю згущуватися крові.

Показання до додаткового застосування вітаміну С

  1. Гіпо-і авітаміноз.
  2. Забезпечення потреби в наступних випадках:
    • період росту;
    • вагітність і лактація;
    • перевтома;
    • важка фізична робота;
    • одужання після важкої хвороби;
    • геморагічний діатез;
    • передозування антикоагулянтів;
    • кровотечі (носові, маткові, легеневі та ін.);
    • інтоксикація і інфекційні захворювання;
    • нефропатія вагітних;
    • хвороба Аддисона;
    • захворювання печінки;
    • дистрофія;
    • переломи кісток і вялозаживающие рани.

© 2019 ФІТНЕС / КРОССФІТ / СХУДНЕННЯ