Зв'язатися з автором

Як не потовщати від картоплі



Михайло Гаврилов, до. м. н., автор запатентованої методики корекції харчової поведінки і зниження ваги, співробітник Інституту функціональної медицини (IFM, США), розповідає, як правильний є картопля без шкоди для фігури і здоров’я.-Картопля довгий час знаходилася під забороною для тих, хто дотримується правильного харчування або дієти, через велику кількість крохмалю-складний вуглевод, який розщеплюється до простих цукрів, підвищує рівень глюкози в крові і провокує підвищене вироблення інсуліну. А це, як відомо, знижує чутливість клітин до інсуліну, збільшує ризик розвитку цукрового діабету і появи зайвих кілограмів. Але не усе так однозначно. Крохмаль може бути двох видів:

  • Швидко розщеплюваний крохмаль. Та сама речовина, яка розпадається в тонкому кишковику до молекул глюкози. Ці молекули і всмоктуються в кров;
  • Резистентний крохмаль. Ця речовина стійка до дії ферментів і дуже повільно розщеплюється. Практично в незмінному стані доходить до товстого кишковика, де служить їжею для корисної мікрофлори.

На калорійність раціону і рівень глюкози впливає саме швидко розщеплюваний крохмаль. А резистентний крохмаль, у свою чергу, близький за своїми властивостями до грубих харчових волокон: він покращує чутливість клітин до інсуліну, знижує рівень “поганого” холестерину в крові, сприяє появі почуття насичення. Більше того, резистентний крохмаль являється пребиотиком-їжею для корисних бактерій.

  Чим заправити салат: 3 відмінні соуси


как не потолстеть от картофеля. изображение номер 4

Фото: rasamalaysia. com

У сирій картоплі міститься саме резистентний крохмаль. Але це не означає, що його можна їсти в необмежених кількостях: при термічній обробці резистентний крохмаль перетворюється на швидко розщеплюваний. При цьому при охолодженні приготованого блюда швидкорозчинний крохмаль може частково переходити в резистентний. Тому якщо ви хочете приготувати картоплю так, щоб він став дієтичним блюдом, його треба зварити в мундирі до напівготовності, злити воду і залишити на деякий час під закритою кришкою, щоб бульби “дійшли”. Ще краще, якщо ви остуджуватимете картоплю перед самою їдою: так ви збільшите зміст резистентного крохмалю.

как не потолстеть от картофеля. изображение номер 5

Фото: greenkitchenstories. com

Але не варто забувати, що швидко розщеплюваний крохмаль у вареній картоплі все ж є. Тому дотримуйтеся помірності у вживанні цього продукту, в принципі, як і будь-якого іншого. Є картопля краще в першій половині дня до 16 годин. Якщо врахувати, що за одну їду бажано споживати не більше 300 калорій, можна з’їсти одну середню варену картоплину-це близько 80-90 ккал. Цілком доречна охолоджена картопля в салатах-у такому вигляді він навіть корисніший. Важливо пам’ятати і інше: гасіння в олії або обжарювання картоплі збільшує його калорійність в 3-4 рази. А запікання практично повністю переводить резистентний крохмаль в швидко розчинний.

  Чай з цукром калорії, скільки калорій в каві, калорії в соку


Що ще корисного можна знайти в картоплі? Передусім амінокислоти: лізин, метіонін, триптофан. Різноманітність амінокислот, що поступають з їжею, важлива для будівництва білків нашого тіла. Картопля багата калієм-цей мікроелемент допомагає виводити зайву рідину. А як відомо, багато людей, які намагаються схуднути, часто стикаються з набряклістю. У молодій картоплі досить багато вітаміну С, але при приготуванні він руйнується.

Холодний салат з картоплею, зеленою квасолею і спаржею

как не потолстеть от картофеля. изображение номер 6

Фото: greenvalleykitchen. com

Як не потовщати від картоплі

ЧАС ПРИГОТУВАННЯ :

30 ХВИЛИН

КІЛЬКІСТЬ ПОРЦІЙ :

4-6

КАЛОРІЙНІСТЬ:

Не вказана

0 calories

Рецпет з сайту

PT1H

PT1H

Інгредієнти

Молода картопля

15 штук маленького розміру

Зелена квасоля

500 г

Спаржа

1 пучок

Подрібнений червоний лук

2 ст. л.

Нарубана петрушка

2 ст. л.

Волоські горіхи

30 г

Маслинова олія

4 ст. л.

Червоний винний оцет

2 ст. л.

Дижонская гірчиця

1 ч. л.

Часник

1 зубчик

Чорний перець

За смаком

  1. Ретельно промийте картоплю, розріжте навпіл або на чотири частини (залежно від розміру) і покладете у велику каструлю. Залийте картоплю холодною водою, поставте на середній вогонь і доведіть до кипіння. Як тільки вода закипить, збавте вогонь і варіть ще впродовж 10-12 хвилин. Стежте за тим, щоб картопля не розварилася. Краще злити воду і довести його до готовності під закритою кришкою.
  2. Відламайте жорсткі кінці у спаржі і наріжте її однакового розміру із зеленою квасолею.
  3. Налийте вже в іншу каструлю холодну воду і доведіть її до кипіння. Киньте в киплячу воду спаржу і квасолю, варите 4-5 хвилин.
  4. Підготуйте крижану лазню для зелених стручків: налийте холодну воду у велику ємність і додайте льоду. Коли квасоля і спаржа будуть готові, відкиньте їх на друшляк, а потім покладете в холодну воду з льодом, поки вони повністю не охолодяться.
  5. Приготуйте заправку: ретельно змішайте маслинову олію, червоний винний оцет, дижонскую гірчицю, пропущений через прес часник і чорний перець.
  6. Дрібно нарубаєте червоний лук і петрушку. Відкладіть їх убік.
  7. Коли картопля буде готова, злийте воду і залиште її охолоджуватися. В цей час дістаньте квасолю і спаржу з крижаної лазні і промокніть їх паперовим рушником-вони мають бути сухі.
  8. Коли картопля охолоне, змішайте його з половиною заправки. Потім додайте зелені стручки, червоний лук, петрушку, волоські горіхи і іншу половину заправки. Ретельно усе перемішайте. Салат готовий! Смачного!
  Гормональний фон, гормональний фон у жінок, порушення гормонального фону, нормалізація гормонального фону, залози ендокринної системи, гормони ендокринних залоз, ендокринна система, захворювання ендокринної системи



© 2019 ФІТНЕС / КРОССФІТ / СХУДНЕННЯ