Зв'язатися з автором

Як вибрати маслинову олію?


Справжня хороша маслинова олія є одним з “найздоровіших” типів рослинних олій. Приміром, салати з маслиновою олією несуть користь для серця, перешкоджають росту шкідливого холестерину і уповільнюють старіння. Але вибрати правильну маслинову олію буває скрутно з причини великої кількості його різновидів. Давайте спробуємо розібратися, як вибрати маслинову олію , і на яких написах на етикетках слід загострювати увагу.

Види маслинової олії :

Натуральне (virgin) і экстра-натуральное маслинова олія

Натуральна маслинова олія -це нерафінований продукт, що отримується тільки механічним способом, що припускає пресування оливок.

экстра-натуральное маслинова олія virgin
Экстра-натуральное маслинова олія відрізняється від натурального рівнем кислотності, кольором і смаковими властивостями. Вважається, що чим менше в олії органічних кислот, тим краще. Наприклад, у натуральної олії кислотність не більше 2%, а у экстра-натурального-0,8%. У экстра-натурального олії глибокий зеленуватий колір і насичений аромат, завдяки якому воно користується особливою популярністю у кулінарному світі. Смажити на маслиновій олії такого класу не рекомендується, оскільки усі корисні речовини і смакові особливості зникнуть при високій температурі. А ось салати з оливковим, замість майонезу або рафінованої олії, будуть сприятливіші для травлення і здоров’я.

  Пюре картопляне рецепт, картопляне пюре рецепт з фото, пюре рецепт з фото


Рафінована (refined) маслинова олія

Рафіновану або очищену маслинову олію роблять з пошкоджених оливок, а потім очищають його, щоб воно не згіркнуло. Завдяки очищенню різними хімічними способами і нагріванню, така олія має рівень кислотності нижче 0,3%, тому зберігається довше за натуральну маслинову олію. Рафінована олія інших позитивних якостей, властивих цим оліям першого віджимання, не має і не відноситься до натуральних олій. Вам залишається лише смажити на маслиновій олії, що пройшла таке очищення.

Змішана олія (оlive оil)

Такий вид роблять шляхом з’єднання натурального і рафінованого маслинових олій в різних пропорціях, з метою додавання аромату і корисних властивостей очищеному. Кислотність такої олії не має бути більша 3,3%.

Макухова (pomace oil) олія

Макухове оливкове, як зрозуміло з назви, виготовляється з макухи (залишку від віджимання оливок) методом екстракції. Краще не смажити на маслиновій олії другого віджимання і не споживати його, а використати для побутових потреб.

Як вибрати маслинову олію по етикетці?

як вибрати маслинову олію по етикетці
Перш, ніж купувати маслинову олію, визначитеся, для яких потреб Ви його використовуватимете. Чи будете Ви робити салати з цим рослинним жиром або ж додавати його при жарінні. Після того, як Ви вирішили, який вид олії Вам потрібний, ознайомтеся з місткістю, в якій продається воно і етикеткою. Краще вибирати маслинову олію в темних пляшках із скла, оскільки темне скло запобігає окисленню жиру і втраті його корисних властивостей. Купуючи оливкове в прозорій пляшці зі світлого скла, Ви ризикуєте купити згірклий неякісний продукт.

  Що подарувати на Новий рік, що подарувати на Новий рік 2018, що можна подарувати на Новий рік


Написи на етикетці можуть багато що розповісти про продукт. Треба тільки знати деякі терміни, щоб правильно зробити вибір. Наприклад, якщо Ви шукайте рослинний жир для заправки салатів, то на етикетці повинно бути написано “virgin оlive оil” або “Еxtra virgin оlivе oil”. Також напис “From hand-picked olives” (переводиться, як “з оливок ручної зборки”) говорить про високу якість олії. А написи типу “Light olive oil” (полегшена маслинова олія) є не більше ніж рекламним ходом продавців. Швидше за все, це низькоякісний продукт, зроблений шляхом змішення декількох видів олій.

Додатково на етикетці мають бути дані про країну-виробника, дату і термін зберігання і про імпортера. Зустрівши абревіатуру “DOP” знайте, що вона говорить про те, що увесь процес виробництва маслинової олії відбувався на одному офіційно зареєстрованому місці. А абревіатура “IGP” розповість, що різні етапи виготовлення рослинного жиру проходили в різних місцях, наприклад, збір і віджимання в Греції, а очищення і фасовка в Італії.

Сподіваємося, що тепер питання про те, як вибрати маслинову олію, не здаватиметься Вам складним. Вам залишається просто відправитися в магазин, простудіювати етикетку і зробити правильний вибір цього “здорового” продукту.

  Десерти, рецепти десертів, спринг роллы, спринг роллы рецепт


Поширені питання по маслиновій олії (ЧаВо)

  1. Питання. Я купила маслинову олію і поставила в холодильник, а в нім утворилися білі пластівці. Чи говорить це про неякісний продукт?

    Відповідь. Швидше навпаки, це говорить про високу якість продукту, оскільки в натуральній олії містяться тверді жири, які при охолодженні нагадують білі пластівці. Але при нагріванні вони розчиняться.

  2. Питання. Нам на роботі запропонували купити маслинову олію в металевих п’ятилітрових банках. Але я чула, що його краще купувати в скляних пляшках. Чи варто купувати у банках?

    Відповідь. Банки такого об’єму проходять спеціальну обробку. Тому купувати олію в п’ятилітрових металевих банках безпечно, також це і істотно економно.

  3. Питання. Маслинову олію роблять з маслин або оливок?

    Відповідь. Маслини і оливки є плодами одного маслинового дерева, відмінність лише в ступені їх зрілості. Звідси робимо висновок, що при виробництві олії використовуються і оливки і маслини.

Відео, як вибрати маслинову олію:


© 2019 ФІТНЕС / КРОССФІТ / СХУДНЕННЯ