Зв'язатися з автором

Які жири корисні, а які шкідливі? Який жир корисний для здоров’я


корисні і шкідливі жири

Основою правильної дієти є розуміння різниці між шкідливими і корисними жирами , як вони діють на організм людини, наскільки тваринні рослинні жири в дійсно шкідливі для здоров’я.

Зміст

  • 1 Навіщо при дієті вживати жири?
  • 2 ненасичені і насичені жири
  • 3 Які жири є корисними?
  • 4 Омега-3,-6 і-9
  • 5 Співвідношення Омега-3 і Омега-6
  • 6 Тваринний жир-користь або шкода?
  • 7 Шкідливих і корисних жирів
  • 8 Укладення
  • 9 Відео огляд

Навіщо при дієті вживати жири?

Мінімізація або відмова від жирів-основна помилка, що здійснюється багатьма людьми, початкуючими дотримуватися дієтичного харчування. Вершкове масло замінюють маргарином, незбиране молоко-знежиреним. Замість жаренной, починають їсти парову їжу. Це обумовлено зв’язком, який людина знаходить для себе між вживаним з їжею і наявним на тілі жиром.

Подібна тактика помилкова. Знежирені продукти найчастіше шкідливіше за свої аналоги. Вони позбавлені жиру, але містять прості вуглеводи. Збалансована і корисна дієта має на увазі обов’язкову присутність жирів, але тільки правильних. Виключати цей важливий елемент з раціону не можна.

Ненасичені і насичені жири

Жирні кислоти, якими є жири, відрізняються між собою по кількості атомів вуглецю. Кожен жир рослинного або тваринного походження-це суміш десятків жирних кислот, найбільш поширеними з яких в тому або іншому ступені являються п’ять-сім.

  Естроген і схуднення : способи зниження рівень естрогену


Класифікація жирів, як правило, не має зв’язку з числом вуглецевих атомів. Вона найчастіше обумовлена “насиченням” атомами водню, тобто відсутністю або наявністю вільних зв’язків. До трансжирів відносяться жирні кислоти з ідентичною хімічно, але різною геометрично формулою.

Які жири є корисними?

які жири являються корисними

Цінність жирних кислот визначається тим, як вони засвоюються і перетравлюються. Жири, кількість атомів вуглецю в яких не перевищує 15, організм засвоює з кишковика, витрачає на метаболічні процеси. Вони складають четверту частину коров’ячого молока, вісімдесят відсотків кокосової олії.

Жир кокоса відносять до дієтичних через те, що він насилу конвертується в жирові відкладення. Ця якість робить пальмову рафіновану олію, з якої випускають маргарин, досить небезпечним. Він є трансжиром, що має низьку кількість вуглецевих олій, відразу потрапляє в кров, що робить його шкідливим для здоров’я.

Омега-3,-6 і-9

Є жирними кислотами, що мають 18 вуглецевих атомів, присутні у будь-якому вигляді олії і жиру, що переважають над іншими речовинами. Залежно від положення подвійного ланцюжка у будові, вони бувають Омега-3,-6 або-9.

  Як тренуватися натуралу, базові принципи тренувань


Останні вважаються нейтральними, займають друге місце в організмі після Омега-6. Вони є присутніми у складі оливкового, кукурудзяного і отримуваного з авокадо олій, жовтках і яловичому жирі.

Співвідношення Омега-3 і Омега-6

Баланс цих двох жирних кислот має первинне значення. Омега-3 не синтезується в організмі, але потрібний для підтримки імунної системи, роботи кори головного мозку, здійснення обмінних процесів. Саме ці жирні кислоти вважаються найкориснішими. Їх позитивний вплив на організм знижується до мінімуму у присутності Омега-6.

Ситуація посилюється тим, що концентрація Омега-3 в їжі мінімальна. Половина, а іноді навіть трохи більше складу кукурудзяного і рослинного олій доводиться на Омега-6. Отже, в результаті готування їх співвідношення зміщується, що призводить до порушення метаболізму.

Тваринний жир-користь або шкода?

Склад тваринного жиру є поєднанням різних жирних кислот, концентрація яких залежить від живлення тварини. Коровам, що містяться в промислових умовах, дають кукурудзу. Це збільшує відсотковий вміст Омега-6 в отримуваному продукті. Отже, реальна ситуація може відрізнятися від табличних даних.

  Присідання в тренажері Смита : техніка і види присідань


Насиченим тваринним жиром називають пальмітинову кислоту. Вона містить 16 вуглецевих атомів. Її надлишок в раціоні провокує розвиток багатьох патологічних станів. Пальмітинова кислота складає 25-30% від загального складу жиру у вершковому маслі, близько 20-25% яєчного жовтка і яловичого жиру.

Шкідливі і корисні жири

Небезпечними для здоров’я є кукурудзяне і соняшникове олії, жировий профіль яких на 50-60 відсотків представлений Омега-6. Залежно від того, чим годують тварину в промислових умовах утримання, ці жирні кислоти можуть бути присутніми в курячому і яловичому м’ясі.

Олія з оливок і авокадо корисніше за аналоги з соняшнику і кукурудзи, оскільки містить Омега-9. Смажити їжу краще всього на кокосовій олії, яка добре переносить високі температури. По-справжньому небезпечними тваринні насичені жири стають при зловживанні і дисбалансі живлення.

Висновок

Олії і жири важливі для обмінних процесів і здоров’я. І щоб уникнути численних проблем, треба дотримуватися балансу в раціоні, уміти розпізнавати жировий профіль джерела жиру.

Відео огляд


© 2019 ФІТНЕС / КРОССФІТ / СХУДНЕННЯ