Зв'язатися з автором

Глютен: міфи і реальність


olympus digital camera

Аналіз сучасної наукової літератури по впливу глютену на організм дозволяє чітко відокремити “зерна від плевел”, тобто реальний стан справ від міфів. Владислав Лифляндский, доктор медичних наук, професор, автор 18 книг і більше 80 статей про правильне харчування, допоміг нам розібратися в цьому питанні.

Міф 1: глютен шкідливий

Відбувається плутанина (підміна) понять-шкода продуктів з пшеничного борошна вищого гатунку (випічка, кондитерські вироби і тому подібне), у складі яких рафіновані вуглеводи (крохмаль, цукор) і жири, супроводять низький вміст вітамінів і мінералів і відсутність корисної клітковини, приписують білку глютену. Крім того, відомі алергічні реакції на небілкові компоненти пшениці, а також складені компоненти виробів з неї (лактоза, полімери фруктози-олиго-, ди-, моносахариди і полиолы та ін.), які теж приписуються глютену. В той же час наукових доказів того, що глютен шкідливий для здорової людини (не хворіючого целиакией і що не має до нього підвищеної чутливості), не існує. Навпаки, доведено, що глютен, будучи рослинним білком, сприятливіший для профілактики серцево-судинних захворювань, чим тваринні білки, зокрема казеїн молочних продуктів.
Є ще один момент, про який також забувають прибічники тези про шкідливість глютену. Надмірне вживання глютену за рахунок продуктів, штучно ним збагачених, на тлі достатнього вживання звичайних натуральних глютенсодержащих продуктів, мабуть, може викликати ті або інші негативні наслідки як і будь-які надмірності.

Міф 2: шкода глютену-це рекламний трюк

Ні, не зовсім трюк, оскільки дійсно існують люди з природженою непереносимістю глютену (целиакией) і підвищеною чутливістю на нього аж до алергії. І для таких людей глютен і продукти, що містять його, дійсно шкідливі. Проте таких людей трохи-близько 1% з необхідністю абсолютного довічного виключення глютену і 2-3% з відносним обмеженням глютену на деякий час. Усім іншим можна спокійно вживати кохані хлебо-булочные і інші вироби з пшеничного і житнього борошна, ячменю і вівса, тобто для здорових-це дійсно рекламний трюк.

  Користь і шкода кип'яченої води для організму


Міф 3: продукти без глютену корисні

При виключенні глютену з продуктів харчування для того, щоб вони зберігали форму і не розвалювалися в них додають жир, тим самим збільшуючи їх калорійність, розпушувачі і інші некорисні речовини. Для поліпшення смаку додають цукор. Таким чином, у безглютеновых продуктах буде більше жирів, вуглеводів і калорій, але менше білку, тобто відсутність в продукті глютену зовсім не означає, що він корисний.
Самостійно виключати глютен з раціону-просто для профілактики-небезпечно, це може спровокувати інші захворювання, пов’язані з недоліком необхідних мінеральних речовин і вітамінів. Повна відмова від клейковини без медичних свідчень може привести до дефіциту заліза, кальцію і вітамінів групи В. Тим більше що при чутливості до глютену частенько немає необхідності назавжди виключати його з раціону, іноді досить просто обмежити його вживання.

Міф 4: безглютеновая дієта допомагає схуднути

Дієта без глютену, розрекламована зірками Голлівуду, дійсно допомагала їм схуднути, але не за рахунок відсутності в ній глютену, а у зв’язку з відмовою від таких висококалорійних продуктів як випічка, ковбасні вироби, солодкі йогурти, сирки, готові блюда, що містять глютен. У усі ці продукти і блюда глютен додають для поліпшення смакових якостей і зовнішнього вигляду : ковбасні вироби, особливо сосиски, виходять більше пружними, йогурти і сирки-ніжнішими.
Істотний вклад в рекламу безглютеновой дієти в 2011 році вніс сербський тенісист Новак Джокович. Він заявив, що його успіхи в спорті багато в чому пов’язані з безглютеновой дієтою. І хоча Джокович не приховував, що перейти на безглютеновое живлення йому припало у зв’язку з непереносимістю глютену, фанати дієти запам’ятали тільки те, що він схуднув і став почувати себе набагато краще, а то, що він зробив це через хворобу, а не заради стрункої фігури-забули.

  Відмова бруньок у бодібілдінгу


Міф 5: Дітям продукти з глютеном краще не давати: він викликає алергію

Це не так. Здоровим дітям глютен не шкідливий. Звідки ж взявся цей міф?
Як вказують А. Парфенов і М. Ревнова (2013) почалося усе в 2001 році, саме тоді Всесвітня організація охорони здоров’я рекомендувала не давати глютенсодержащие продукти грудничкам до 6 місяців, щоб понизити ризик розвитку алергічних захворювань і бронхіальної астми. Проте через 4 роки в журналі Американської медичної асоціації було опубліковано спростування. Дослідження показали, що, якщо не почати давати продукти з глютеном до 7 місяців, ризик алергії, навпаки, збільшується. Підсумкова рекомендація виглядає так: “Вік 4-6 місяців-кращий час для того, щоб почати давати дитині їду з глютеном”.
Інша справа, якщо є спадкова схильність до целиакии. В цьому випадку вводити глютенсодержащие продукти треба з обережністю і уважно стежити за станом малюка. Якщо їжа викликала висип, пронос, замок, здуття живота і т. п., треба звернутися до лікаря, щоб з’ясувати причину такої реакції. Можливо, знадобиться здати ряд аналізів. І лише після цього лікар зможе сказати, чи можна давати дитині продукти, що містять цей білок.

  Деннис Джеймс (Dennis James), біографія і тренування


Міф 6: люди, целиакией, що не страждають, можуть бути чутливі до глютену

Дійсно в медичних кругах на заході з’явився діагноз “чутливість до глютену, не пов’язана з целиакией”. Проте це не стільки діагноз, скільки припущення про те, що такі симптоми, як здуття живота, проноси або замки, головні і суглобові болі та ін., пов’язані з реакцією саме на глютен. При цьому часто діагноз грунтується на суб’єктивних відчуттях пацієнтів, не підтверджуючись лабораторними дослідженнями. Зазвичай в цих випадках відсутні морфологічні атрофічні порушення слизової оболонки тонкого кишковика і його запалення, а також наукові докази того, що причина дійсно в глютені. Слід зазначити, що у 20% людей з таким діагнозом виявляють приховану уповільнену целиакию, а у більшості інших-реакцію на інші компоненти зернових. Причому у деяких хворих при виключенні глютеновых продуктів (не глютену) з раціону симптоми зникають, а у частини з них-ні.

Міф 7: косметика без глютену не викликає алергії і безпечніше для шкіри

Популярність безглютеновых дієт підштовхнула фірми, що випускають косметику, до виробництва безглютеновой косметики (безглютеновые шампуні і маски для волосся, декоративна косметика). Косметичні салони роблять послуги з нанесення безглютенового макіяжу. Це чисто маркетинговий хід, сприяючий підвищенню ціни на косметику і росту продажів, не має ніякої наукової бази під собою, оскільки навіть у хворих целиакией глютен, будучи високомолекулярним білком, не може проникати через шкіру. Тим більше для здорових людей така косметика точно безглузда.

  Хатха-йога: в чому відмінність від звичайної йоги і що це таке


Міф 8: ріст захворюваності целиакией і кількості людей з підвищеною чутливістю до глютену обумовлений більшою шкідливістю сучасного вигляду пшениці

Ріст числа хворих целиакией пов’язаний, в першу чергу, з тим, що раніше такі хворі, особливо з важкою формою целиакии, помирали від невияснених причин, а тепер довго і спокійно живуть на безглютеновой дієті. По-друге, завдяки досконалішій діагностиці, стали виявляти хворі з непереносимість глютену без явних ознак целиакии, у тому числі без змін слизової оболонки тонкої кишки.

Міф 9: глютен сприяє збільшенню ризику багатьох захворювань

Глютен дійсно істотно збільшує ризик онкологічних і серцево-судинних захворювань, цукрового діабету та ін., але це стосується тільки хворих целиакией, що не дотримуються безглютеновую дієти. При повному виключенні з дієти хворого глютенсодержащих продуктів ризик цих захворювань знижується до фонового для усього населення. У здорових людей глютен таких порушень не викликає.

Висновки

Отже, люди тисячоліттями вживали зернові, і тут раптом вони стали мало не найстрашнішим ворогом людства! Сподіваюся, що ми розібралися, де істина, а де черговий маркетинговий хід харчових корпорацій? Підведемо підсумки!
1. Відсутні наукові дані, що доводять, що відмова від глютену корисна для людей, целиакией, що не страждають. В той же час немає і великомасштабних доказових досліджень про шкоду глютену для здорових людей. При цьому автори друкарських і Інтернет-видань зазвичай приводять або суб’єктивні дані окремих відомих осіб (спортсменів, акторів), які найчастіше або мають приховану не діагностовану целіакцію, або перейшли на безглютеновую дієту в період загострення шлунково-кишкового захворювання, не пов’язаного з глютеном.
Реклама, звичайно, двигун торгівлі, але ні у однієї розсудливої людини не виникає бажання після реклами спрея для носа бігти в аптеку і використати його постійно, незалежно від наявності або відсутності нежиті. Також слід відноситися і до реклами безглютеновой продукції.
2. Перехід на безглютеновое живлення призводить до виключення з раціону багатьох корисних продуктів і блюд, зокрема, з цілісного зерна (хліб, мюслі, каші перлова і ячна і ін.).
3. Зазвичай вживані продукти такі, як хлібобулочні, кондитерські (печиво, кекси і тому подібне), для виготовлення яких використовується безглютеновые зернові або пшеничне борошно з видаленою клейковиною, найчастіше є набагато менш здоровими в зв’язку більш високим вмістом в них крохмалю, цукру і жиру.
4. Якщо продукти, що містять борошно зернових, призводять до погіршення самопочуття, то слід пройти спеціальне обстеження на чутливість до глютену, а також провести пробу на глютен, виключивши його з раціону харчування на 2-3 місяці, з подальшим відновленням вживання продуктів його, що містять.
5. За наявності родичів хворих целиакией, що збільшує вірогідність захворювання новонародженого, необхідно ретельніше стежити за його станом при початку годування глютенсодержащими продуктами.

  Еліптичні тренажери: якої краще? Правдивий рейтинг моделей



© 2019 ФІТНЕС / КРОССФІТ / СХУДНЕННЯ