Зв'язатися з автором

Червона ікра – корисні властивості і шкода, калорійність


Червона ікра-це натуральний рибний продукт, делікатес, що відрізняється не лише вишуканим смаком, але і багатим хімічним складом. У червоній ікрі містяться: білок, вітаміни, мінерали, такі як йод, фосфор і кальцій, а також жирні кислоти омега-3 і омега-6. Незважаючи на високу калорійність, делікатес не заборонено включати в дієтичне харчування. Крім того, його нерідко використовують як косметологічний засіб. Ікра корисна і чоловікам-спортсменам: зокрема тим, що на 30% складається з білку і допомагає зміцнити серце.

Цікаво, що не лише справжня червона ікра горбуші, лосося, кижуча і кети корисна для здоров’я, але також і імітована, зроблена, наприклад, з водоростей або риб’ячого жиру.

Склад і калорійність справжньої червоної ікри

Складом і калорійністю справжня червона ікра кардинально відрізняється від штучного продукту. Натуральний продукт багатий вітамінами, жирами, мікро-і макроелементами і відрізняється високою калорійністю. У 100 г свіжій червоної ікри міститься 265 ккал, тоді як в імітованому продукті 63 ккал. У одній чайній ложці натуральної червоної ікри 39,75 ккал.

Натуральна ікра

Харчова цінність натуральної червоної ікри на 100 г:

  • білки-24,8 г;
  • жири-17,7 г;
  • вуглеводи-3,5 г;
  • харчові волокна-0 г;
  • зола-6,7 г;
  • вода-47,7 р.

Кількість вуглеводів настільки мінімальна, що їх можна не враховувати. Зате показник білків приємно порадує людей, що займаються спортом і стежать за вагою. Співвідношення БЖУ-1/0,7/0,1 відповідно.

Імітована ікра

Харчова цінність імітованої червоної ікри на 100 г:

  • білки-1,0 г;
  • жири-4,9 г;
  • вуглеводи-2,8 г;
  • харчові волокна-0 г;
  • вода-72,9 р.

Різниця більш ніж очевидна, тому продукт навряд чи підійде спортсменам, зате знайде великий відгук у жінок, які сидять на дієті і підраховують добову дозу калорій.

Хімічний склад

Хімічний склад справжньої червоної ікри на 100 г:

Вітамін В1 0,21 міліграм
Вітамін А 0,028 мкг
Вітамін В2 0,65 міліграм
Вітамін В12 19,9 мкг
Вітамін Е 1,91 міліграм
Вітамін D 2,78 мкг
Вітамін В4 489,6 міліграм
Кальцій 247 міліграм
Магній 301 міліграм
Фосфор 365 міліграм
Калій 182 міліграми
Йод 0,29 міліграм
Залізо 11,78 міліграм
Марганець 0,06 міліграм
Цинк 0,98 міліграм
Мідь 109 мкг
  Таблиця калорійності солодощів


Крім того, делікатес багатий амінокислотами і жирними кислотами, такими як омега-3, омега-6 і омега-9, які просто потрібні для хорошого функціонування внутрішніх органів, а також для здорової шкіри, волосся і зубів.

Корисні і лікувальні властивості

Корисними і лікувальними властивостями червона ікра наділена в надлишку, попри те, що це солоний продукт. Якщо вживати натуральний делікатес в розумних кількостях, червона ікра принесе тільки користь.

  1. Профілактика рахіту за рахунок високого вмісту у складі вітаміну D, який часто бракує в організмі. Якщо ваша дитина рідко буває на сонці, то дефіцит елементу доведеться заповнювати з харчових продуктів, а ікра лососевих риб ідеально для цього підходить. У економнішому варіанті можна використати риб’ячий жир.
  2. Покращується робота мозку і зміцнюється нервова система. Червона ікра багата лецитином, який позитивно впливає на роботу головного мозку. А в комплексі з полиненасыщенными жирними кислотами покращується пам’ять, уважність і концентрація.
  3. Червона ікра насичує організм енергією завдяки збалансованому складу вітамінів, а також білків з жирами. Найбільш цінна ця якість для спортсменів і людей, які нещодавно перенесли операцію або важке захворювання.
  4. Особливо корисний делікатес для чоловіків, оскільки при регулярному вживанні покращує потенцію, відновлює репродуктивну функцію і стимулює викид статевих гормонів, виступаючи натуральним афродизіаком.
  5. Високий вміст білку. Білок з морепродуктів засвоюється в рази швидше, ніж протеїн тваринного походження. Повноцінне насичення білками важливе не лише спортсменам, але і кожній дорослій людині, оскільки білок робить безпосередній вплив на життєдіяльність організму.
  6. Зміцнюється імунітет. У зимовий період слабшає імунна система, що призводить до частих захворювань, нерідко це пов’язано з дефіцитом корисних елементів, зокрема йоду. У 100 г червоної ікри міститься подвійна добова норма йоду, необхідна дорослій людині. Крім того, нестача корисних мінералів призводить до слабкості і апатії.
  7. Завдяки високому вмісту кальцію у складі червоної ікри зміцнюється кістковий скелет. Ця властивість важлива не лише для підростаючого покоління, але і для літніх людей. У похилому віці кістки стають крихкішими, тому організму просто потрібне додаткове джерело кальцію.
  8. Червона ікра позитивно впливає на роботу серцево-судинної системи. Відбувається це за рахунок збільшення кількості гемоглобіну в крові. Окрім цього, продукт містить високий рівень натрію, завдяки якому розширюються судини і покращується кровообіг. Внаслідок цього нормалізується тиск і зменшується вірогідність виникнення тромбів. Калій, що входить до хімічного складу ікри, зміцнює стінки кровоносних судин і позитивно впливає на гемопоез.
  9. Покращується стан клітинних мембран за рахунок корисного холестерину, що входить до складу продукту.
  10. Червона ікра корисна для зору. Завдяки вітаміну А делікатес можна використати як в якості профілактики захворювань очей, так і в якості допоміжний компонент під час лікування.
  11. Червона ікра вважається засобом профілактики онкологічних захворювань завдяки лізину, що входить до складу продукту. Дія лізину збільшується за допомогою вітаміну С і жирних кислот, які мають антиоксидантні властивості.
  12. Делікатес служить профілактичним засобом розвитку таких захворювань, як хвороба Альцгеймера, псоріаз, ожиріння, депресія, астма і екзема.
  13. Нормалізується робота щитовидної залози завдяки високому вмісту йоду.
  Брокколі: дієтичні рецепти


Добова доза червоної ікри не повинна перевищувати 70 г із-за високого вмісту солі. Для хорошого самопочуття досить з’їдати 1 або 2 чайних ложки продукту.

Важливо! Дітям дозволено давати ікру червону не раніше досягнення ними 3-річного віку, оскільки продукт вважається важким для травлення.

миска червоної ікри з ложкою

Червона ікра в косметології

Червона ікра в косметології має широке застосування завдяки багатому вітамінному складу, який впливає не лише на роботу внутрішніх органів, але і на зовнішній стан шкіри.

  1. Делікатес має прекрасні омолоджуючі властивості, тому багато косметичних фірм додають в засоби по догляду за шкірою екстракт червоної ікри. Пружність шкіри можна поліпшити, якщо систематично вживати продукти, що містять колаген, який омолоджує і підтягує шкіру.
  2. Червона ікра покращує обмін речовин, стимулювати процес регенерації клітин і знижує шкоду від дії вільних радикалів.
  3. Маски з червоної ікри зволожують шкіру, роблять її м’якшою, захищають від стресів і зовнішніх подразників. Маску зробити нескладно, для цього досить узяти будь-який зволожуючий крем, змішати з чайною ложечкою литки і нанести на очищену шкіру осіб на 15-20 хвилин, а потім ретельно змити теплою водою.
  Не будь як Денни Брофлекс : історія найтупішого хитавиця у світі


Делікатес благотворно впливає на стан волосся і нігтів, насичує організм корисними мінералами і жирними кислотами, що особливо важливо при дієтичному харчуванні і схудненні. Регулярне вживання продукту знижує рівень шкідливого холестерину в крові і прискорює метаболізм.

Червона ікра для вагітних жінок

Червона ікра корисна для вагітних жінок, але є її необхідно в помірній кількості, враховуючи індивідуальні особливості. Розглянемо мінуси і плюси вживання продукту.

Плюси від натуральної червоної ікри на ранній стадії вагітності :

  • насичення організму фолієвою кислотою;
  • профілактика розвитку захворювань нервової системи у малюка;
  • насичення організму матері і дитини корисними вітамінами і мінералами;
  • зміцнення імунної системи жінки;
  • нормалізація рівня гемоглобіну в крові;
  • підвищення настрою;
  • поліпшення самопочуття;
  • насичення організму кальцієм, що запобіжить передчасному руйнуванню зубів у матері.

Мінуси вживання червоної ікри під час вагітності:

  • продукт треба вживати обережно і в помірних кількостях із-за високого вмісту солі, який може посилити набряклість;
  • у малюка і мами може з’явитися алергічна реакція;
  • зайве навантаження на бруньки, тому вагітним жінкам, що страждають від яких-небудь захворювань, пов’язаних з цим органом, варто виключити червону ікру з раціону.

Якщо аналіз крові показав високий рівень холестерину, кількість червоної ікри необхідно зменшити до 1 чайної ложки в день. А якщо в сечі з’явився білок, делікатес необхідно повністю виключити з раціону. Також не рекомендується вживати ікру при підвищеному артеріальному тиску.

червона ікра у білій піалі з ложкою

Імітована червона ікра

Продукт відрізняється низькою калорійністю і вартістю, але при цьому зберігає непоганий смак і достатню кількість корисних компонентів. Найпоширеніші способи виробництва штучної ікри-білковий, желатиновий і з водоростей.

Між собою види відрізняються рецептурою, деякими особливостями сировини і, звичайно ж, способами виготовлення. Найбільш корисні імітовані продукти на основі риб’ячого жиру і морських водоростей.

  Як уповільнити метаболізм (обмін речовин)?


Відмітна рисою першого різновиду-візуальна і смакова подібність ікри з натурального продукту. Єдине, завдяки чому можна відрізнити штучну ікру від натуральної-відсутність водянистого сліду на тарілці після довгого лежання.

Ікра з водоростей має незвичайний смак і жовтуватий колір, завдяки чому явно відрізняється від справжньої ікри. По структурі зернятка щільніші і пружинисті, як желатинові кульки (схожі на риб’ячий жир в капсулах). При розкушуванні ікринки немає характерного відчуття бавовни, при цьому на поверхні відсутнє “очко”.

Користь штучного продукту з водоростей

Користь штучної червоної ікри, зробленої на основі водоростей, велика, оскільки до складу входять йод, залізо і фосфор, а також бром, калій і навіть магній з кальцієм. Окрім цього, є присутніми вітаміни А, D і риб’ячий жир. Завдяки такому багатому хімічному складу імітована червона ікра чинить багатогранну позитивну дію на організм:

  • зміцнює волосся, нігті і зуби;
  • покращує стан шкіри;
  • зміцнює нерви;
  • посилює імунітет;
  • очищає організм від токсинів;
  • зміцнює серце;
  • вирівнює гормональний фон;
  • запобігає розвитку пухлин;
  • допомагає при ожирінні;
  • виводить шкідливий холестерин;
  • насичує організм енергією під час дієт, розвантажувальних днів або занять спортом.

Окрім перерахованого, ікра з водоростей покращує роботу щитовидної залози і шлунково-кишкового тракту. Проте добова норма споживання імітованої червоної ікри трохи менша, ніж у натурального продукту, і складає 50 або 60 г, в середньому це 1 чайна ложка.

червона ікра в тарталетке з гілочками кропу

Шкода для здоров’я

Шкода здоров’ю імітована червона ікра наносить тільки при надмірному вживанні. Низька калорійність-ще не привід вживати делікатес в необмеженій кількості.

Переїдання відгукнеться наслідками:

  • розлад кишковика і травної системи;
  • здуття живота;
  • порушення водно-сольового балансу;
  • поява висипу, роздратування або свербежу на шкірі;
  • розвиток алергії.

Варто утриматися від вживання штучного продукту людям, у яких є проблеми з щитовидною залозою. Перед купівлею червоної ікри проконсультуйтеся з лікарем.

Протипоказання і шкода натурального продукту

Протипоказання до вживання найчастіше пов’язані з алергічними реакціями і індивідуальною непереносимістю продукту. Зловживання делікатесом теж може негативно відбитися на здоров’ї.

  1. Сіль затримує рідину в організмі, що призводить до отечностям і додаткового навантаження на бруньки, оскільки людина починає вживати надто багато рідини. У людини, яка страждає від набряків, швидше за все, порушений обмін речовин або є проблеми з роботою бруньок. Таким людям є червону ікру у кількості більше за 1 чайну ложку в добу протипоказано.
  2. Висока калорійність ікри призводить до ожиріння і підвищення рівня холестерину в крові при надмірному вживанні, особливо якщо йдеться про вподобані бутерброди з олією. У такому поєднанні червона ікра важка навіть в помірній кількості.
  3. Червона ікра, як і усі морепродукти, має властивість накопичувати важкі метали і токсини. Надмірне вживання може негативно відбитися на здоров’ї із-за змісту ртуті.
  4. Неякісний і прострочений морський продукт небезпечний для здоров’я, тому обов’язково перевіряйте цілісність упаковки і термін зберігання. Зіпсована ікра негативно впливає на бруньки, печінку, нервову систему і навіть зір.
  Пивна йога прийшла в Москву


Перед купівлею перевіряйте склад продукту, в нім не повинно бути барвників або ароматизаторів. Віддайте перевагу скляній або пластмасовій тарі з можливістю оцінити зовнішній вигляд ікринок. Окрім цього, банки з ікрою обов’язково повинні зберігатися в холодильниках, тому із звичайних полиць брати товар небажано.

Підсумки

Червона ікра-корисний продукт, шкода від якого виникає лише при надмірному вживанні. Делікатес корисний дітям, спортсменам, людям літнього віку і навіть вагітним жінкам. Кількість вітамінів і мінералів приємно радує, а вишуканий смак підкуповує з першої ікринки. Справжню червону ікру нескладно відрізнити від імітованої. Окрім цього, як показує практика, штучна ікра не менш корисна, чим натуральна, тому в раціон для схуднення можна додавати саме її.

Зміст

  • 1 Склад і калорійність справжньої червоної ікри
    • 1.1 Натуральна ікра
    • 1.2 Імітована ікра
    • 1.3 Хімічний склад
  • 2 Корисних і лікувальних властивості
  • 3 Червона ікра в косметології
  • 4 Червона ікра для вагітних жінок
  • 5 Імітована червона ікра
    • 5.1 Користь штучного продукту з водоростей
    • 5.2 Шкода для здоров’я
  • 6 Протипоказань і шкоду натурального продукту
  • 7 Підсумків

© 2019 ФІТНЕС / КРОССФІТ / СХУДНЕННЯ