Зв'язатися з автором

Шкода червоного м’яса і м’ясних напівфабрикатів – головні факти


м'ясо: користь або шкода? post image

Шкідливе ні вживання м’яса?

Червоне м’ясо містить безліч поживних елементів, важливих як для здоров’я в цілому, так і для росту м’язів,-починаючи від вітамінів групи B, закінчуючи різними мінералами (залізо, цинк, фосфор). На жаль, все більше наукових досліджень говорять про те, що м’ясо може бути шкідливим.

Проте для того, щоб розібратися, шкідливо або корисне вживання червоного м’яса для здоров’я, важливо розділити м’ясні продукти на напівфабрикати (ковбаси, сосиски, бекон, готові котлети), м’ясо промислово вирощених тварин і м’ясо фермерських господарств трав’яної відгодівлі.

З якої частини яловичини роблять найсмачніший і соковитіший стейк? Правила вибору м’яса і обжарювання стейків.

М’ясні напівфабрикати

Повномасштабне дослідження Harvard School of Public Health , проведене в 2010 році за участю 1,2 млн випробовуваних, показало, що щоденне вживання м’ясних напівфабрикатів дійсне істотно підвищує шанс розвитку раку, діабету і хвороб серця.

Усього лише 50 грамів напівфабрикатів і ковбас в добу досить, щоб підвищити на 42% ризик виникнення сердечних хвороб і на 19% ризик виникнення діабету(1). Однією з причин є наявність в подібному м’ясі великої кількості солі і шкідливих консервантів.

  Програма для набору 9 кг м'язів за 3 місяці (+ ФОТО до і після)


Ожиріння і рак шлунку

Вищезгадане дослідження показало, що нитратосодержащие консерванти ведуть до розвитку атеросклерозу (закупорки посудин) і знижують сприйнятливість клітин до інсуліну (організм втрачає чутливість до калорій і не може при їжі вчасно створити почуття насичення).

Окрім іншого, подібні консерванти можуть служити причиною виникнення раку легенів, шлунку і інших органів травлення. Згідно з даними World Cancer Research Fund , більше 20% випадків розвитку раку шлунку викликані саме вживанням м’ясних напівфабрикатів.

Що саме шкідливо в м’ясі?

Важливо розуміти, що підвищений ризик виникнення різних сердечних хвороб, пов’язаний з регулярним вживанням червоного м’яса, обумовлений виключно самим складом білку м’яса, але не вмістом насичених тваринних жирів в нім, як вважалося раніше.

Останні дослідження Cleveland Clinic , проведені в 2014 році, показали, що один з компонентів білку червоного м’яса, L-карнитин, у деяких людей здатний приводити до росту кількості “поганих” бактерій в шлунку, сприяючи розвитку атеросклерозу і інших хвороб судин(3).

М’ясо промислово вирощених тварин

Буйвіл або дика свиня, що мешкають в натуральних умовах, мають 1-3% підшкірного жиру. Сучасні промислові корови, вирощені в умовах крайньої малорухомості, володіють 25-35% жиру, свині-40-50%. Тип і структура цього жиру також змінилися.

  Електронні сигарети і вапорайзеры IQOS - відгуки лікарів, плюси і мінуси


Трава, природний корм, для корів і свиней давно замінена на кукурудзу, оскільки вирощувати на природних лугах сотні мільйонів корів неможливо фізично. Тварини, не здатні від природи переварювати цю харчову культуру, були давно модифіковані генетично.

Чим відрізняються біопродукти від звичайної їжі? Звідки пішла мода на “біо”, і чи дійсно органічні овочі набагато корисніші?

Гормони росту і рак простати

Окрім зміни раціону промислових тварин, виробники застосовують різні гормони для прискорення процесів набору м’ясної маси. Навіть враховуючи той факт, що шлунок людини не здатний засвоїти ці гормони, структура і склад м’яса міняються.

Попри те, що якість подібного м’яса істотно варіюється від виробника до виробника, підвищений вміст жирів Омега-6 в м’ясі промислово вирощених тварин, судячи з усього, все ж призводить до розвитку раку простати у чоловіків(4).

М’ясо фермерських господарств і “био-мясо”

Важливо розуміти, що якість м’яса фермерських господарств передусім залежить від рівня контролю в конкретній країні і порядності виробника. Теоретично, “био-корова” може їсти “био-кукурузу” в закритих умовах без можливості бачити денне світло.

  Як запобігти застуді? ??Список ліків, щоб не розболітися сильніше


З іншого боку, навіть м’ясо тварин, вирощених на повноцінній трав’яній відгодівлі, і природне співвідношення Омега-3 і Омега-, що має, 6 жирів, провокуватиме зміна мікрофлори кишковика. Не говорячи про токсини, що виникають у момент готування.

***

Згідно з останніми науковими даними, вживання м’ясних напівфабрикатів і ковбас необхідно повністю виключити, а сумарне споживання червоного м’яса тримати на рівні не вище 300-500 грамів в тиждень(5), віддаючи перевагу м’ясу тварин трав’яної відгодівлі.

Наукові джерела:

  1. Eating processed meats may raise risk of heart disease and diabetes, source
  2. Bowel cancer risk factors, source
  3. ?-Butyrobetaine Is a Proatherogenic Intermediate in Gut Microbial Metabolism of L-Carnitine to TMAO, source
  4. Modulation of prostate cancer genetic risk by omega-3 and omega-6 fatty acids, source
  5. World Cancer Research Found Recommendations : Animal foods, source

© 2019 ФІТНЕС / КРОССФІТ / СХУДНЕННЯ